2017. május 19., péntek

EGY EGÉSZSÉGES DEMOKRÁCIÁBAN NEM KÉTBITES ÜZENETEK MENTÉN VITATKOZNAK - POGÁTSA ZOLTÁN

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió

2017.05.18.


Egy társadalomban nem egy, hanem több középrétegről lehet beszélni, de egy egészséges demokrácia fenntartásához olyan polgárokra van szükség, akik anyagilag függetlenek, és kellő tanultsággal és tájékozottsággal képesek komplex társadalmi kérdésekről vitatkozni anélkül, hogy "kétbites”, demagóg üzenetek mentén veszekednének – így vélekedett a Klubrádió Reggeli gyors című műsorának adott interjúban Pogátsa Zoltán. A szociológus szerint azonban Magyarország esetében csak egy nagyon szűk ilyen rétegről lehet beszélni, hiszen a többség pozíciójából, az államtól való függése miatt és a megtakarítások hiányából fakadóan nem mer véleményt nyilvánítani. Pogátsa Zoltán szerint a társadalom túlnyomó többsége függő helyzetben van, amihez az is hozzájárul, hogy az elmúlt évtizedek oktatási rendszerei, és a média egésze nem tanította meg a tagjait a közéleti problémák átlátására és kezelésére. A szakértő Svédországot hozta fel pozitív példaként, ahol a társadalom nagy részének van stabil egzisztenciája, amihez kellő tájékozottság is párosul.

A jelenlegi kormánypártok támogatói köréről Pogátsa Zoltán kifejtette: a Fidesz rendelkezik egy stabil szavazótáborral, melynek az egybentartására törekszik, de szerinte sokkal lényegesebb az, hogy nincs egy egységes ellenzéki tábor, amely a kiábrándult szavazókat meg tudná szólítani. Ez a folyamat a közgazdász szerint egy több éves múltra tekint vissza, és ezt az időszakot a szociáldemokrata, liberális és zöld pártokból álló ellenzék nem használta ki annak érdekében, hogy az elveszett másfél milliónyi szavazóját visszaszerezze. A szakértő egyetértett azzal a felvetéssel, hogy ennek hátterében egy hosszú ideje fennálló kiábrándultság áll, ami a 2010 előtti politikai élet korrupciós ügyeire, sikertelen politikai intézkedéseire és a gazdasági válságra adott válasz, de úgy véli, hogy mindezek mellett a társadalom döntő többsége továbbra is EU-párti maradt. Hozzáfűzte: egyes nyugati országokban tapasztalt folyamatok alapján nem reménytelen a helyzet, hiszen számos olyan példa van, hogy korábbi baloldali-liberális platformok egy-egy hullámvölgy után újra meg tudtak erősödni.

Pogátsa Zoltán ilyen kezdeményezésként értékelte Botka László, az MSZP kormányfő-jelöltjének minapi felvetését, miszerint a politikus nem akarna olyan ellenzéki politikusokkal együttműködni, akik szerinte hozzájárultak a Fidesz 2010-es kétharmados győzelméhez. A szakértő elmondta: Botka felvetése ellenére az MSZP és a DK, mint magukat szociáldemokrata pártként felfogó szervezetek továbbra az egymás közötti és belső problémáikkal vannak elfoglalva, és a választók számára úgy érzékelhetik, hogy a 2010 előtti politikusok maradtak a meghatározó erők ezen pártokon belül. A közgazdász szerint míg a Fidesz bármennyire is kritizálható, hamis és álságos politikát folytat, de fel tud mutatni a tábora számára egy egységes világképet, az ellenzéki erők a választók számára nem tud komplex problémafelvetéseket, valamint az ország és világ problémáira vonatkozó megoldásokat felmutatni. Pogátsa Zoltán az ellenzéki választók csalódottságát ezzel is magyarázta, hiszen azt láthatják, hogy programalkotás helyett a szervezetek egymás bírálatával vannak elfoglalva ahelyett, hogy többek között a vidék helyzetének javítására, az egészségügyre vagy az elvándorlás megállítására tennének javaslatokat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.