2017. május 27., szombat

EGY NAPRA SZÁMOLT MUNKABÉR: 130 FORINT! JÓL LÁTOD...

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Tabunyitogató
2017.05.27.


A fogyatékkal élő emberek a nyílt munkaerő piacon elhelyezkedni, élethelyzetük folytán nem tudnak, számukra kizárólag a speciális foglalkoztatás áll rendelkezésre. Már meg sem lepődünk azon – bármennyire is fájdalmas a tény -, hogy a kormány a legkiszolgáltatottabb munkavállalói rétegen spórolva kevesebb összegért, mint az éhbér dolgoztatja őket.

Megteheti – hiszen legtöbbjük nem érti, sőt: fel sem fogja azt, hogy mit tesznek vele. A fogyatékos munkavállalóknak azonban van családja, akik tudják, és igyekeznek tenni ezen jogalkotói visszaélés ellen.

Az Autzmuslive.blog.hu adta hírülegy édesanya segítségkérését, aki nem hagyta szó nélkül gyermeke foglalkoztatásával járó, tulajdonképpeni rabszolga státuszú munkaszerződés részleteinek, és e terület jogi szabályozatlanságának kérdését.

A kormány mindössze egyetlen mondatot csavart a fogyatékos személyek foglalkoztatására vonatkozó törvényi rendelkezésen, ily módon megfosztva őket az eleve, tisztességesnek nem mondható munkabérüktől. Az édesanya így ír erről:

„Kedves Barátaim és Ismerőseim, sokan közületek tudjátok van egy értelmileg akadályozott leányom. Születése óta / az idén 47 éves lesz/ családban nevelkedik / nem is lenne képes önálló életvitelre/, mára ketten maradtunk, velem él, Békéscsabán egy nappali ellátást is nyújtó Intézményben van hétköznaponként, ahol eddig munkarehabilitációban foglalkoztatták több társával együtt 4 órában.

Ennek a munkának / leánykám szőnyeget sző/ a díjazása 2017. április 1.-ig a minimálbér 30%-a volt 4 órára vetítve. Ez azt jelentette, hogy ha minden nap dolgozott 34.425 Ft-ot keresett. 2017 ápr. 1.től " mélyen tisztelt" és "szeretett kormányunk" úgy döntött, sok ez a díjazás, és így a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi.III.törvény 99/C.§ (3) bekezdése értelmében már nem munkarehabilitáció, hanem fejlesztési jogviszonyban foglalkoztatja az ellátottakat..

És most figyeljetek! A törvény szerint a foglalkoztatottak ÓRADÍJ összege nem lehet kevesebb a mindenkor kötelező legkisebb órabér 30%.-nál. 2017.-ben a legkisebb órabér 733 Ft., ennek 30%-a 220 FT.

Ez azt jelentette, hogy leánykám és minden társa aki ebben a formában van foglalkoztatva a korábbi /egyébként szintén nem kiemelkedő/ díjazás helyett 14.256 FT-ot keresett április hónapban.
Ja...és a történethez tartozik, hogy ebéd fizetés mellett még nappali ellátási díjat is fizetni kell /persze erre is van törvény vagy Önkormányzati rendelet/ ami történetesen most 375Ft/nap, ebéddel együtt 750 Ft/nap.

Ami mélységesen felháborít az az, hogy az Intézmény azonnal alkalmazta a törvényben úgy fogalmazott kitételt "nem lehet kevesebb", tehát a legkisebb díjazást állapította meg.

Megalázónak, arcpirítónak és szégyenteljesnek tartom ezt az intézkedést...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.