2017. május 26., péntek

ELEGEM VAN: BRÜSSZEL MEGÁLLT

ELEGEM VAN BLOG
Szerző: Elegem Van
2017.05.25.


Mostanában több - jellemzően ballib - elemzés kesereg azon, hogy Brüsszel mégsem Moszkva, ezért nem képes megállítani Viktor egyre autokratikusabb hatalomgyakorlását. A kesergőknek bőven van igazsága abban, hogy a centrális erőteret gründoló Viktor veszélyes a magyar társadalomra, mert ez a hatalomgyakorlási mód az elmúlt száz évben háromszor bukott be magával rántva az országot. Brüsszeltől várni a megoldást azonban sekélyes és lusta gondolkodásra vall. Mégis, mit képzelnek? Hogy Jávor Benedek egy EU-s tankból kiszáll a Kossuth téren, miközben a rádióban beolvassák a tatai nyilatkozatot a Magyar Forradalmi Pizzafutár-Árufeltöltő Kormány megalakulásáról? (Szanyi kapitány ki sem tudna szállni.) Nem értik ezek az EU-t. Hát segítsünk szegényeknek.

Valamikor a '90-es évek végén lazultunk a kedves Krétán. Felkerestük az egyik nevezetességet, a rózsaszín homokjáról elhíresült Elafonissit. Kanyarogtunk át a szigeten, mindenféle szurdokokon, szerpentineken, míg végül egy meglepően jó minőségű, teljesen új autóúton gurulhattunk nagyjából húsz kilométert. A frissen készült autóút már azért is meglepetésnek számított, mert infrastrukturális beruházást Krétán utoljára a fritzek eszközöltek a világháború alatt egyéb gondjaik mellőzésével. A csoda autóút aztán, amilyen hirtelen elénk toppant, olyan sebességgel el is tűnt, az utolsó tíz kilométert egy hepehupás földúton kellett megtenni. A folytatás lehetősége megvolt, mert látszott, hogy a talaj egy darabig még elő volt készítve, és munkagépeket is lehetett látni a környéken. A legszebb persze a magyar szemnek akkor még furcsának tűnő plakát volt, mely büszkén hirdette görög és angol nyelven, hogy itten az EU-finanszírozta út épül Athén és Brüsszel dicsőségére. Öt-hat év múlva ismét Krétát választottuk a nyaraláshoz, immáron gyermekekkel. Gondoltuk lássák a gyerkőcök is a rózsaszín partot, nézzük meg újra Elafonissit! Az út odáig tartott, mint korábban, a tábla pedig továbbra is hirdette a nagyszerű beruházást. A kb. harminc kilométeres útból úgy tízet elloptak a helyi erők. Nem tűnt fel senkinek. (Ha azóta valaki járt arra, tudósítson a fejleményekről.)

Az Elafonissihoz vezető út többet elmond az EU-ról, mint ezer tanulmánynak álcázott bullshit-gyűjtemény. Igen, vannak magasztos célok az EU-ban, és van az emberi természet. Ezt a kettőt kell összehangolni a mindennapokban. A magasztos cél az európai háborúk elkerülésével indult, és ebben jó teljesítményt nyújt az EU, hiszen hetven éve nincs háború mag-Európában. Ilyen hosszú, békés korszak nemigen fordult elő Európa történelmében, jár érte a dicséret. Erre az alapgondolatra fejlesztették aztán az európai versenyképesség gondolatát, amelynek ki kell forrnia magát, ennek sikere kétséges, majd meglátjuk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.