2017. május 14., vasárnap

ÉRDEKES SZÁMOK A DRÁGULÁSRÓL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.05.14.


Összeállítottunk egy meglehetősen alapvető élelmiszerekből álló kosarat, és láss csodát: ennek végösszege az előző évinél majdnem 13 százalékkal lett magasabb. Ráadásul úgy, hogy minden árat a KSH hivatalos számaiból vettünk. Pedig sokakban ezekkel kapcsolatban is felmerülhetnek kétségek.

Az idén áprilisban a fogyasztói árak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzététele szerint átlagosan 2,2 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben a legnagyobb mértékben a járműüzemanyagokat is tartalmazó egyéb cikkek, valamint a szeszes italok, dohányáruk drágultak. Előbbiek öt, utóbbiak pedig 2,9 százalékkal lettek drágábbak. Egyes élelmiszerek viszont alaposan rávertek erre az ütemre.

Az előző év azonos időszakához képest 2017. január–áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 2,5 százalékkal nőttek.

Miközben az élelmiszerek ára átlagosan 1,9 százalékkal emelkedett, ezen belül a cukoré 12,3, a sertéshúsé 12, a péksüteményeké 6 és például a sajté majdnem 5 százalékkal lett magasabb. Nem titkoljuk, hogy erre is figyelve állítottunk össze egy kosarat, hogy megnézzük: a „szerencsétlenül” vásárlókat mekkora áremelkedés sújthatja. Megjegyezzük – mint az a mellékelt táblázatból is megítélhető – ez a kosár meglehetősen alapvető élelmiszerekből álló, az így kialakított mix pedig cseppet sem életszerűtlen.

Meghökkentő módon elméleti vásárlásunk végösszege az idén áprilisban az előző évinél majdnem 13 százalékkal lett magasabb. Kipróbáltuk, hogy mi a helyzet akkor, ha húsként nem az ütemesen dráguló sertést, hanem az idei áfacsökkentés miatt látványosan olcsóbbá vált baromfit választja modellezett vásárlónk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.