2017. május 10., szerda

EURÓPA NE SZÓRAKOZZA EL A POPULIZMUS VISSZASZORÍTÁSÁRA KÍNÁLKOZÓ ESÉLYT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.05.10.


A világlapok szerint a francia választás folytán Európa egy időre fellélegezhet, sőt már az eddiginél magabiztosabban látja a saját jövőjét, ám nagy, sőt alighanem végzetes hiba volna, ha belső civakodásba merülne, hiszen Le Pen minden eddiginél erősebb és fel kell lépni Magyarországgal, illetve Lengyelországgal szemben is. A CEU rektora szerint Orbán Viktor láthatóan nem érti, mi az a tanszabadság. Az EBRD hajlandó segíteni, hogy Kelet-Európában ne essenek vissza a gazdaságok a Brexit következtében. Börtönnek minősítette a röszkei tranzitövezetet egy német szociáldemokrata EP-képviselő.

FT

Macron győzelme átmeneti nyugalmat engedélyez Európának a populista erőkkel szemben, de a szélsőségesek továbbra is fenyegetik az irányító elitet. Merthogy nem tűntek el azok a tényezők, amelyek táplálják a jelenséget. Így ha nem kezelik a gazdasági, társadalmi és biztonsági gondokat, akkor hamarosan újrakezdődhet a politikai közép széttöredezése. Sőt, a radikálisok jelenleg is erősödnek, hiszen pl. a Front National előretörhet a jövő hónapban esedékes parlamenti választásokon. A Bundestagba pedig 1945 óta először bekerülhet egy szélsőjobbos párt. Nagy veszély leselkedik azután Olaszországban, ahol a Moszkva-barát és unióellenes Öt Csillag vezet a közvélemény kutatások szerint. Ugyanakkor a földrészen mind inkább felmorzsolódik a hagyományos középbal. Macron is csak úgy kerekedhetett felül, hogy saját pártot alapított, azaz kivált az eddigi elitből.

Nyugaton a populista erők még sehol sem tudták átvenni a hatalmat, Magyarországot és Lengyelországot viszont olyan, nacionalista pártok irányítják, amelyek sok mindent átemeltek az FN-től, vagy a holland Szabadságpárttól. Így az iszlámmal szembeni félelmet, az EU-ellenességet, a hagyományos sajtóval szembeni gyanakvást, a globalizáció kedvezőtlen megítélését, valamint Trump csodálatát. Sok minden függ most attól, sikerül-e beindítani a növekedést Európában, hiszen több országban is rengeteg a munkanélküli, viszont magas az államadósság. Ha maradnak a megszorítások, az nem enyhít a helyzeten. Márpedig a gazdasági bizonytalanság gerjeszti a populizmust. Előreláthatólag lesznek további merényletek is, ez viszont fokozza a félelmet a bevándorlás miatt, miközben a beözönlők áradata aligha csillapodik a közeljövőben.

Guardian

A francia elnökválasztás eredménye elhárította a végveszélyt az EU feje fölül, így az unió vezetői megnövekedett bizalommal tekintenek Európa jövője elé. Franciaország egyfajta népszavazást tartott az integrációról, ezért Brüsszel bízik abban, hogy új korszak kezdődik, és hogy az unióellenes hullám már túljutott a csúcson. Az olasz Európa-miniszter azt mondja, ebben a helyzetben az összefogást kell elmélyíteni, éspedig azon országok bevonásával, amelyek arra hajlandóak és képesek is. De a Brexit és Trump sikere után már sokán látják, hogy az EU-t meg kell védeni a szélsőségesekkel szemben. Ehhez kapóra jön, hogy javul a gazdasági helyzet és erősödik az Európa-párti hangulat.

A közösség magabiztosabb lett, és ez megmutatkozott akkor is, amikor határozottan szóvá tette a Brüsszel-ellenes magyar kampányt. Ivan Krasztev, a szófiai Liberális Stratégiai Intézet vezetője éppen a magyar és a lengyel kormányt tartja a francia választás nagy vesztesének. Macron győzelme ugyanis fokozhatja az aggályokat, hogy a kétsebességes Európa miatt a partvonalra szorulhat a földrész keleti fele. Mind az anyagiakat, mind a politikai jelentőséget tekintve. A szorosabb integráció cseppet sem kedvez az általuk szorgalmazott illiberális modellnek. Ha viszont Macron kudarcot vall, az megdobhatja Le Pen támogatottságát. Arról nem beszélve, hogy egy választás nem csinál nyarat. Súlyosak a gondok a görögöknél és az olaszoknál...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.