2017. május 24., szerda

FELSZÓLÍTOTTA A WASHINGTONI KÜLÜGYMINISZTÉRIUM A MAGYAR KORMÁNYT - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió/Kárpáti János
2017.05.24.


A Politico című amerikai hírportál Brüsszelben szerkesztett európai kiadása beszámol az Egyesült Államok és Magyarország közötti tegnapi – nem üzenet-, hanem – mondjuk így, nyilatkozatváltásról, vagyis arról, hogy a washingtoni külügyminisztérium nyilatkozatban szólította fel a magyar kormányt az amerikai megítélés szerint a Közép-európai Egyetemmel, a CEU-val szemben diszkriminatív magyar felsőoktatási törvénymódosítás alkalmazásának felfüggesztésére, a magyar külügyi tárca pedig szintén nyilatkozatban tagadta, hogy a szóban forgó jogszabály diszkriminatív jellegű lenne, és azt állította, hogy Magyarországon senki nem fenyegeti az akadémiai világ szabadságát. 

A Politico beszámolója arra helyezi a hangsúlyt, hogy a magyar fél arra panaszkodik, nem kap támogatást az Egyesült Államoktól a CEU jövőjéről való megállapodáshoz. Kitér arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi bírálatok kereszttüzébe került a törvény miatt, és hogy a CEU nem működhetne tovább Budapesten az új szabályok alapján. Idézi a Politico az amerikai külügyi nyilatkozatot, amelynek értelmében Budapestnek közvetlenül a Soros György által alapított egyetemmel kell megállapodásra jutnia, az Egyesült Államok szövetségi kormányának nincs sem felhatalmazása, sem arra irányuló szándéka, hogy tárgyalásba bocsátkozzék egyetemek magyarországi működéséről. A londoni Guardian közli Hans-Werner Sinn professzornak, a müncheni egyetem tudós közgazdászának, az Ifo gazdaságkutató intézet volt elnökének az írását arról, miként egyesítheti Európát Emmanuel Macron, az új francia köztársasági elnök. A professzor úgy véli, hogy ezt – most, hogy a britek távozni készülnek az unióból - az európai haderő kialakításának szorgalmazásával kezdhetné. 

A londoni Guardian közli Hans-Werner Sinn professzornak, a müncheni egyetem tudós közgazdászának, az Ifo gazdaságkutató intézet volt elnökének az írását arról, miként egyesítheti Európát Emmanuel Macron, az új francia köztársasági elnök. A professzor úgy véli, hogy ezt – most, hogy a britek távozni készülnek az unióból - az európai haderő kialakításának szorgalmazásával kezdhetné. 

A Wall Street Journal, az amerikai üzleti körök vezető napilapja Donald Trump gazdaságpolitikájának – amit nem túl találékony módon Trumponomicsnak nevez – az ellentmondásairól közöl cikketJames Freeman tollából. Az Amerikában dúló költségvetési hitvitában - miszerint elérhetné-e az Egyesült Államok az évi három százalékos növekedést is, vagy kénytelen megmaradni az Obama-korszak két százalékos szintjén – a Wall Street Journal szerzője az előbbi nézetet vallja, de megjegyzi: Trump bevándorláskorlátozási politikája jelentősen megnehezíti e cél elérését...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.