2017. május 3., szerda

ÍGY OMLIK A GYERMEKEKRE AZ ORBÁN-RENDSZER

HVG ONLINE
Szerző: Szabó Yvette
2017.05.03.


Számok cáfolják a kormány állítását, amellyel beterjesztette legújabb oktatási törvénycsomagját. 2010 óta ugyanis a kabinet folyamatosan csökkentette a gyógypedagógus-képzésre felvehető hallgatók számát, most pedig tanárhiányra hivatkozva sorvasztja el a tanulási nehézséggel küzdő gyermekek fejlesztését.

2012-ben még 1300 hallgató kezdhette meg gyógypedagógiai tanulmányait a hazai felsőoktatási intézményekben, idén már csak 1090 diákot vehetnek fel. Jelenleg országos átlagban több mint ötszörös a túljelentkezés ezekre a szakokra, miközben több mint kétezer gyógypedagógus hiányzik a napi gyakorlatból, további ezer státust pedig olyan tanárok töltenek be, akiknek nincs meg a szükséges végzettségük.

Pedig Mészáros Lőrinc százmilliárdos éves vagyongyarapodásának már az ötödével is megkétszerezhetnék a fejlesztőpedagógusokra fordított pénzt. A kormány azonban 2010 óta nemhogy növelte volna a költségvetésben az oktatásra fordított pénz arányát, hanem éppen ellenkezőleg, csökkentette, miközben az állam működési költségei nőttek.

Bár az oktatási helyettes államtitkár, Maruzsa Zoltán azt mondja, idén két új képzőhelyet indítanak és 2-3 év múlva megszűnik a gyógypedagógus-hiány, eddig szándékosan blokkolták, hogy elég szakember legyen, és az új jogszabály intézkedései sem tűnnek ideiglenesnek.

Mi múlik ezen? Azok a kisdiákok, akik valamilyen képességeikben lemaradnak, például nem tudják a jelenleg elvárt fél év alatt megtanulni a folyamatos írást, és az első osztály második félévében nem sajátítják el a helyesírás alapjait, azokat a jövőben abból a tárgyból is évismétlésre lehet kötelezni, amelyben a fejlődési elmaradás megmutatkozik.

És még az sem biztos, hogy bármilyen segítséget kapnak ahhoz, hogy behozzák a lemaradást. Eddig ugyanis az osztályozás alóli felmentés mellett más kedvezményt is kaptak. Akinek például az írással volt nehézsége, szóban felelhetett, és fordítva, illetve dolgozatoknál, érettségi vizsgán több időt kaptak a megoldásra. Ezt azonban egy alacsonyabb szintű jogszabály, kormány-, illetve miniszteri rendelet határozza meg, amelyet egyik napról a másikra módosíthat a kabinet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.