2017. május 2., kedd

KEDVES LIBERÁLISOK, MIÉRT IS FIZESSENEK A GAZDAGOK?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: B.F.
2017.05.02.


Mi a baj az MSZP vagyonadó kampányával? - tette fel a kérdést nemrég a Kettős Mércén Szigetvári Viktor. Írásában a szocialista párt "Fizessenek a gazdagok!" kampányát illette kritikával, és vitába szállt az itt megjelent, a vagyonadó bevezetését támogató korábbi cikkekkel. Szövegének olvastán azonnal adódik a kérdés: Mi a baj Szigetvári Viktorral?

Alapvetően semmi. Illetve ha valami mégis, akkor az az, hogy álszent módon, mintegy „jobbító szándékkal” kritizálja az MSZP kampányát, miközben pusztán arról van szó, hogy nem tetszik neki az MSZP (és más baloldali pártok pl. a Párbeszéd) által hangoztatott vagyonadó és progresszív jövedelemadó koncepciója. Nem tetszik neki, mert liberálisoknak ritkán jönnek be a valódi baloldali gondolatok, politikák.

Az MSZP Fizessenek a gazdagok! kampánya egy baloldali (vagy annak látszó) párt kampánya, amely vagyonadó bevezetését és progresszív jövedelemadót ígér, mert a baloldali pártok (irányzatok) így képzelik el a társadalmi igazságosságot: a vagyonos és magas jövedelmű társadalmi csoportok felől újraosztanak jövedelmeket (pénzben és természetbeni juttatásként egyaránt) a szegény és alacsony jövedelmű társadalmi csoportok felé.

Sőt, nem csupán az újraelosztás okán, hanem azért is szeretnének progresszív jövedelemadót, mert azt tartják az igazságos jövedelemadó rendszernek, szemben a lineáris (egykulcsos) vagy a degresszív kulcsokat alkalmazó rendszerrel. És vagyonadót sem a gazdagok szívatása miatt látnának szívesen, hanem mert például ez a megfelelő eszköz a bevallott jövedelmek nélkül „képződött” vagyonok utólagos adóztatására.
A vagyonadó bevezetése a tisztességes adófizetőket nem is feltétlenül terhelné. Ha a befizetett SZJA-t a befizetendő vagyonadóból le lehetne vonni, akkor az, aki sokat adózik a jövedelme után, az nem vagy alig fizetne vagyonadót. Ráadásul a vagyonadó a gazdasági hatékonyságot és növekedést legkevésbé csökkentő adótípus, amely bevezetése esetén más adókat, amelyek kevésbé növekedésbarátok, csökkenteni lehetne...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.