2017. május 13., szombat

KI VÁLLALJA VÉGRE A FELELŐSSÉGET A GÖDI SPECIÁLIS OTTHON EMBERTELEN KÖRÜLMÉNYEIÉRT?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.05.12.


Ha eddig reménykedtünk abban, hogy a gödi Topház Speciális Otthonban történtek végre fordulópontot hoznak a szociális ellátórendszer megreformálásában, akkor most üljünk vissza a helyünkre, hajtsuk a fejünket a térdünkre, és kezdjünk el csendesen elmélkedni azon, mégis minek kéne még történnie ahhoz, hogy ez a kormány felfogja végre: nem lehet emberi életekkel ennyire felelőtlenül játszani!

Kicsivel több, mint egy hete hozta nyilvánosságra a Mental Disability Advocacy Centre (MDAC) a Topház Speciális Otthonban tapasztalt embertelen körülményekről szóló jelentését.

Azon melegében el is távolították az igazgatót az otthon éléről, és vizsgálatot rendeltek el az ügyben, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig egy semmitmondó közleménnyel reagálta le az esetet. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere mindeközben hallgatott.

Megszólalt viszont helyette Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, aki viszont az elképzelhető legembertelenebb választ adta: szerinte a fényképeken látható borzalmak nem bizonyítják, hogy az intézményben meg is történik az a sok csúf dolog, illetve egészen pontosan úgy fogalmazott, „amit az MDAC vélt látni, az nincs”. És mivel a szervezet engedély nélkül ment be az otthonba, így illegálisan fényképezett, nem volt joga ahhoz, hogy a gyerekek beleegyezése nélkül róluk fotót készítsen, és azt a gyámok engedélye nélkül közzétegye. És – szólt az államtitkári tételmondat – „jogsértésen keresztül nincs jogérvényesítés.” S mindezeken felbátorodva a Topház még feljelentést is tett az MDAC ellen, mégpedig képek jogosulatlan készítése miatt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.