2017. május 20., szombat

KIS FOCI - KIS FELELŐSSÉG, NAGY FOCI - NAGY FELELŐSSÉG

CHIKANSPLANET BLOG
Szerző: Ifj. Chikán Attila
2017.05.19.


A napokban érdekes kérdést tettek fel számomra: elképzelhetőnek tartom-e, hogy a fociklubok is tudatosabban foglalkozzanak a fenntarthatósági kérdésekkel és nem kizárólag úgy, hogy modern stadionokat építenek? Tekintve, hogy talán a világ legnépszerűbb sportágáról van szó, nem csak el tudom képzelni, hanem egyenesen fontosnak is tartanám. Lássuk, mit lehetne kezdeni a „fenntartható” foci jelenségével, azaz miért lenne fontos, hogy a fociklubok a fenntarthatósággal is foglalkozzanak?

Múlt szombaton magyar focimeccsen jártam, itt szegezték nekem a kérdést. Azt nem titkolom, hogy a focimeccsre járás, a magyar foci iránti megfeszült figyelem nem tartozik bevett szokásaim közé – de azt tudom és értem, miért volt nagyszerű az Aranycsapat, vagy miért csodálatos a tavaly nyári EB-szereplésünk, és hogy éppen mi az a frusztráltság, ami átlengi a magyar foci mindennapjait. Meg tudom különböztetni a zöldet a lilától, a kéket a pirostól, de hogy ki hány gólnál jár éppen, kit miért állítottak ki a legutolsó meccsén, ezt meghagyom az ínyenceknek – akik nem mellesleg sokan vannak a környezetemben is.

Nem egyszerű dolog a fociról írni, kényes téma ez Magyarországon. Fontos kitétel azonban, hogy mielőtt bármilyen elemzésnek alávetem ezt a sportot a fenntarthatóság viszonyrendszerén belül, elismerem és tiszteletben is tartom, hogy ez a sport igen sok ember számára nagyon fontos dolog. Azt látom, olvasom és tapasztalom, hogy a foci végig követi az életüket, adott esetben fiatalon játszották, van egy kedvenc csapatuk, amivel sokszor együtt lélegeznek, és persze nem kevés szenvedéllyel élnek meg egy-egy összecsapást. És ez nem csak a magyar viszonyokra értendő – úgy általában, ahol van foci, ott van csoportos foci-szeretet.

A fentiek miatt viszont kétségtelen, hogy ez egy olyan közeg, ami rengeteg emberhez eljut – márpedig a népszerűséggel óhatatlanul felelősség jár. A meccs apropóján két dolog foglalkozatott: ez az elérés, és az az épített környezet, amit a lelátóból magam előtt látok. Tehát ha azt kérdezik, hogy kell-e egyáltalán foglalkoznia a focinak a fenntarthatósággal akkor azt tudom határozottan válaszolni, hogy igen, hiszen nevelő hatással lehet arra, aki nézi. És mivel nagyon sokan nézik, ezért ebben is érdemes tudatosabbnak lenniük a kluboknak és nemzeti-nemzetközi szövetségeknek. Kis foci – kis felelősség, nagy foci – nagy felelősség...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.