2017. május 22., hétfő

KIS KONYHAETIMOLÓGIA

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.05.21.


Olvasom, hogy hol állunk a korrupt országok sorában. Előkelő helyen. Csak hát nem erről van szó.

Ezt az országuraló bűnszövetkezetet korruptnak nyilvánítani valami olyasmi, mint egy inkvizítorról azt mondani, hogy ő a vallás védelmezője.
A korrupció leegyszerűsített, éppen a lényeget fel nem fedő jelentése a különféle szótárakban és enciklopédiákban romlás, rontás. Remélem, idejében szólok, eredetileg nem ezt jelenti (nem tudom, ez a romlás így egyszerűen hogyan keletkezett, de ez most nem is érdekel). Az alapszó a ruptus, - ruptio (az orvosi nyelvben ma is ismert) törés, szakadás. A régi szép időkben alapforrásként használt Ballagi Nagyszótár ennél messzebbre megy, átvitt értelemben is megjelöli a fogalmat, a történések, folyamatok erőszakkal való megtörését, szétszakítását is fölveszi. Azért teszi ezt, mert az eredeti latin ugyanígy használta ezt a szót. A con-ból (együtt, közös) hangváltással, ha tetszik, hasonulással keletkezett cor- (kor-) jelzi ennek a bűnfajtának azt a lényegét, ami a torzított jelentésből kimarad, hogy ugyanis ez egy társulással elkövetett bűncselekmény, egy ember egyedül nem lehet korrupt - ahhoz kellenek társak is. Azaz a korrupció olyan ténykedés, ami eltöri, szétszakítja a történések normális, természetes, ha tetszik, törvényes menetét. A korrupció voltaképpen kettő vagy több ember által szövetségben elkövetett lopás. Arról most nem beszélek, ennek a tevékenységnek mi a következménye, sem a meggazdagodás mértékét nem taglalom, sem a törés nyomán szétszakadó gazdasági folyamatokat.
Mert mint mondtam, nem erről van szó. Ez a banda ugyanis, élén a vidéki dagadt futballistával nem korrupt, hanem rablógyilkos, lévén pedig az áldozatok száma százezres nagyságrendben mérhető, a rablógyilkosság áldozatai tömegek, azaz egy tömeggyilkos rablóbandát nevezünk kislányos lágysággal korruptnak. Azért ez a förtelmes valóságnak egy olyasfajta túlfinomkodása, aminek a végeredménye az Európai Unió fontolgatása, indítson-e eljárást bizonyos emberi jogok áttételes megsértéséért, azaz végülis bolti lopást akar megtárgyalni emberiesség elleni bűntettek helyett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.