2017. május 9., kedd

KÖLTSÉGVETÉS 2018 - RÉGEN VOLT ENNYIRE OPTIMISTA A KORMÁNY

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: triest
2017.05.09.


Május első hetében hozta nyilvánosságra a Nemzetgazdasági Minisztérium a 2018-as költségvetési javaslatot, amelyben az Index által pár héttel ezelőtt megszellőztetett megszorító intézkedések már egyáltalán nem szerepelnek. Varga Mihály szerint a 2018-as büdzsé a munkából élők költségvetése lesz, mivel növekvő gazdasági teljesítményre és csökkenő közterhekre épül. 

A 2018-as költségvetés bemutatása után másnap a legújabb konvergencia program is bemutatásra került. Hasonlóan a büdzséhez, optimizmusból itt sincsen hiány, mivel közép távon a magyar kormány még erősebb gazdasági növekedéssel számol, ráadásul 2021-re az államadósság nagyon közel kerülne a tervek szerint a 60 százalékos álomhatárhoz.

Eltűnt szigorítások


A múlt héten bemutatott költségvetési terv egyik legszembetűnőbb pontja az, hogy a néhány héttel ezelőtt kiszivárgott megszorító intézkedések már egyáltalán nem szerepelnek benne, és a költségvetési hiányt sem fogják elengedni. A Varga Mihály által beterjesztett költségvetési csomagban 2,4 százalékos hiánnyal számolnak a 2018-as évre nézve, a gazdasági növekedés pedig még az ideinél is nagyobb lesz, 4,3 százalék.

Hogy mennyire lesz tartható a most bemutatott költségvetési terv, azt nehéz megjósolni, mivel a néhány héttel ezelőtt kiszivárgott minisztériumi anyag növekvő kiadások és csökkenő bevételi forrásokra vezette vissza a növekvő hiányt. A kieső egyszeri adóbevételeket a minisztérium számításai alapján a növekvő fogyasztásból és bérekből származó magasabb adóbevételekből fogják pótolni, 2018-ban összességében 942 milliárd forinttal lesz magasabb a költségvetési bevételi oldal. Összehasonlításképpen az április közepén kiszivárgott minisztériumi anyagban még 450 milliárdos bevételnövekedéssel számoltak, a különbség már jól magyarázza, hogy végül miért nem száll el a mostani minisztérium számítások alapján a hiány.

Ehhez azonban az is szükséges, hogy az előrejelzett 4,1 százalékos idei, és 4,3 százalékos jövő évi növekedés valóban bejöjjön, ami még a növekvő uniós kifizetések mellett is nagyon optimista növekedési pályának tűnhet. Egy jóval realistább 3-3,5 százalék körüli növekedés mellett már mindenképpen át kellene írni a költségvetés számait.

Elkapkodottnak tűnhet, hogy ilyen korán bemutatásra került a 2018-as költségvetés, mivel a 2017 makrogazdasági teljesítményről szinte semmit se tudni. Bár a kormány biztosan több információval rendelkezik az első negyedév teljesítményéről, legalább egy félévet érdemes lenne kivárni, hogy a gazdasági növekedéshez igazított költségvetés fő számait jobban be lehessen lőni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.