2017. május 25., csütörtök

KÖVÉR SZERINT AZÉRT GONOSZ AZ EU, MERT MAGASABB BÉRT ADNA A MAGYAR DOLGOZÓKNAK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.05.24.


Még tavaly decemberben mondta el Orbán Viktor egy konferencián, hogy a magyar versenyképességet az alacsonyan tartott bérekre alapozták, most Kövér László tromfolt rá erre, amikor az EU-t próbálta támadni, és közben sikerült kifejtenie a magyar kormány politikájának lényegét.

Kövér egy keszthelyi lakossági fórumon fejtette ki, hogy Brüsszel a szociális pillérrel elvenné a keleti tagállamok alacsonyabb bérekből adódó versenyelőnyét – rákényszerítve a fuvarozócégeket, „például a Waberer'st”, hogy mindig annyit fizessenek sofőrjeiknek, amennyit az adott ország feltételei szerint kellene fizetni.

Ugye milyen felháborító? Az EU elvenné azt a versenyelőnyt, amivel a magyar cégek, és a kormány együttesen kizsákmányolhatják a magyar melóst. Vagyis leginkább nem a magyar cégek, mert a Waberer's például már nincs magyar tulajdonban, és leginkább a legnagyobb, többnyire külföldi cégeknek jelent versenyelőnyt az olcsó magyar munkaerő.

A kivándorlás, a rossz képzési rendszer miatt munkaerőhiány alakult ki Magyarországon, a magyar bérek még így is a legalacsonyabbak közt vannak a régióban (lásd Szlovákiában 2015 óta magasabb az átlagkereset, mint itthon) még a termelékenységhez képest is. Mégis, a kormány szerint az probléma, ha a szociális és munkavállalói jogokat közelítenék az egész EU-ban azért, hogy egy német és egy magyar dolgozó ugyannyit érjen. Persze ez még nem jelentené azt, hogy kötelezően ugyannyit kéne fizetni, de elkezdené felszámolni azt a helyzetet, hogy a nagyvállalatok olcsó és kiszolgáltatott munkaerő-tartályként tekintenek a szegényebb országokra. Mondanunk sem kell, hogy éppen az ebből adódó érdeksérelmek miatt a szociális pillér projekt egyáltalán nem olyan gördülékeny, mint ahogy azt Kövér felfesti...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.