2017. május 9., kedd

LIBERÁLIS GYŐZELEM PÁRIZSBAN, NEM FASIZÁLÓDIK A VILÁG

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.05.08.


A vártnál is jobb eredménnyel nyerte a francia elnökválasztást a baloldali liberális Macron a szélsőjobboldali Marine Le Pen előtt. Az eredmény nemcsak az arányokat tekintve jobb a korábbi várakozásoknál, hanem fontos üzenete van annak is, hogy még csak nem is egy mérsékelt jobboldali nyert, hanem egy baloldali liberális.

Még egy évvel ezelőtt attól rettegett a világ, hogy elkerülhetetlen korszakváltás következik, átveszik a világ feletti uralmat az illiberális populista idegengyűlölő és rasszista rendszerek. A világuralomra törő Orbán Viktor is megmondta, megbukott a liberális demokrácia, vége a nyugati demokráciáknak, mert kifulladtak, mert halálra voltak ítélve, mert ilyenek, mert olyanok. Kitaláltak mindent az elitellenesség demagógiájától a parlamentarizmus bukásáig. Minden szavuk hazugság volt.

Nemcsak azért, mert most Macron győzött. Ha nem győzött volna, és továbbra is sikerült volna ezzel a hazug propagandával rászedni a világot, hogy önként adja meg magát, önként adja fel a szabadságát, mert “nincs mit tenni”, ez akkor is hazugság volt. A szélsőjobboldal térnyerése a gyengekezű és önmaga védelméről megfeledkezett liberális demokráciákkal szemben. Mindez megerősítve az orosz titkosszolgálatokkal és propagandával.

Sokat köszönhet az orosz segítséggel megválasztott Trumpnak a világ, még ha az amerikai nép drága árat fizet is érte, mert ez ébresztette fel Európát, hogy miről van szó: kik állnak a szabad világ elleni támadás mögött, milyen aljas eszközöket használnak, milyen szörnyeket juttatnak hatalomra. Megértették, hogy nem sorscsapás, hanem aljas támadás, amit ki lehet és ki is kell védeni. Az oroszok az utolsó pillanatban sem tudták a franciákat rászedni.

Kezdődött az osztrák választással, folytatódott Hollandiában az önvédelem, Párizsban pedig már látványos és hatalmas liberális győzelem következett be. Nem kevésbé fontos, hogy az Európai Unió melletti egyértelmű kiállással. Németországban sem mozog már a léc. Egy éve attól kellett szorongani, hogy ha Franciaországban és Németországban nyer a szélsőjobb, és az idegenellenes, fajgyűlölő fasiszták, Orbán elvbarátai kerülnek hatalomra, fasiszta Európa lesz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.