2017. május 8., hétfő

MACRON MERT ÉS NYERT, ÍGY AZ EURÓPA-ORBÁN MECCS ÁLLÁSA: 3:0 - EGYELŐRE - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.05.08.


A franciák megóvták Európát a legrosszabbtól, de a reformokat nem lehet halogatni az unióban sem, ha nem akarják, hogy a következő francia elnököt Le Pennek hívják. Ezzel együtt most egy időre megrendítő ütést kaptak az EU-ellenes populisták. Utóbbiak a kontinens keleti felén törhetik a fejüket, hogy miként tartsák vissza a távozni kívánó külföldi tőkét, illetve találjanak új befektetőket, akiknek nem fűlik a foguk a sajátságos politikai rendszerhez. Orbán ettől még Macedóniában a hasonszőrű Gruevszki alá adja a lovat. 

Washington Post

A lap úgy értékeli, hogy Macron nagyarányú győzelme megsemmisítő módon szembesítette a valósággal a szélsőjobbos erőket, amelyet be akarják dönteni Európát. A Brexit és Trump sikere ellenére most valószínűleg évekig nem jutnak hatalomra. A szélsőséges jelöltek felsültek Ausztriában, Hollandiában és Franciaországban is. A németeknél a felmérések szerint összeomlott az euroszkeptikus AfD. A kudarc annak ellenére következett be e pártok számára, hogy nézeteik ellenére karnyújtásnyi távolságra kerültek a kormányzástól. Most a földrész számára az a kérdés, hogy Macron képes lesz-e megújítani a kapcsolatokat Németországgal. De azért azt is látni, hogy a választóknak tele van a hócipőjük a hagyományos politikával és annak vezetőivel. Ám ott még nem tartanak, hogy a szélsőjobbot segítsék uralomra.

Egy szakértő azt mondja, ilyen az, amikor nem a menekültválság szerepel a hírek élén és a jobboldali populisták önmagukat lövik ki. Mert nem olyan könnyű szétszakítani az EU-t a nacionalizmussal. Magyarországon és Lengyelországban ugyan ilyen vezetők vannak nyeregben, de Le Pennel ellentétben egyikük sem jelent létveszélyt az unió számára. Ebben a helyzetben a szélsőjobboldal számára Ausztriában a legjobbak a kilátások, ahol legkésőbb jövőre választásokat kell tartani és az FPÖ igen jól áll a közvélemény kutatásokban. Németországban az AfD leszerepelt tegnap Schleswig-Holsteinben. Merkel szóvivője úgy értékelte a francia eredményt, hogy az egyértelmű kiállás volt Európa mellett. De azért az összefogás hívei elismerik, hogy Macron sikere csak átmeneti fellélegzést engedélyez, mert hogy az EU-ellenes erők tovább erősödnek Franciaországban. És ha az új elnök nem képes gyorsan beindítani a gazdaságot, és azzal együtt az európai fellendülést, akkor felmerül, hogy Brüsszel segíti, vagynem sokkal inkább megkeseríti-e az emberek életét? Macron számára pedig ott a feladat, hogy a jövő hónapban működőképes kormánytöbbséget kell szereznie...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.