2017. május 11., csütörtök

MACRON NEM ENGED A SZORÍTÁSBÓL, MEGINT NEKIMENT A MAGYAR ÉS A LENGYEL KORMÁNYNAK - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SATÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.05.11.


Az új francia elnök nem akarja hagyni, hogy Orbán és Kaczynski kicsemegézze az unió előnyeit, a kötelezettségek aló viszont kibújjon. Macron a "nevers-i vágás" a populistáknak? Orbán vereségét jósolják a hírügynökségek a kvótaperben, de az EU ketté is szakadhat az ügy miatt. Trócsányi László: Magyarország hallani sem kíván a menekültek kötelező elosztásáról. Valószínűleg már Orbán propagandistái sem képesek felmérni, hogy mit érdemes feltenni a miniszterelnök Facebook-oldalára és mi az, amivel nagyon nem tanácsos büszkélkedni.

Bloomberg

Az új francia elnök Magyarországot és Lengyelországot hozta fel annak példájaként, hogy vannak olyan tagállamok az unióban, amelyek büntetlenül megsérthetik a közös normákat, ám mint mondta, ő ezt nem fogja annyiban hagyni. Macron közölte, a következő öt évben azért fog küzdeni, hogy az EU-n belül mindenütt a lehető legaprólékosabban tiszteletben tartsák a szabadságjogokat, illetve az alapvető jogokat. Mert az nem megy, hogy pl. a költségvetésről késhegyig menő vitát folytatnak az országok, ugyanakkor tétlenül szemlélik, hogy mit művelnek a magyarok és a lengyelek. Nem lehet megengedni, hogy bizonyos tagok kihasználják az adók, illetve a szociális hozzájárulások szintjében meglévő különbségeket, közben pedig megszegik a szervezet elveit. Az államfő úgy látja, hogy az unió csak akkor létezhet, ha a hozzátartozó államok meggyőződésén alapszik, de az összefogás egyben politikai szükségszerűség is. A hírügynökség megjegyzi, hogy a nyilatkozat azt jelzi: Macron újfajta vitát akar Európáról. A lengyel kormány különben máris visszautasította a vádakat.

Libération

A lap úgy értékeli, hogy Macron az első győzelmet jelenti a populizmus fölött. A politikus odahaza nem számíthat kegyelmi időszakra, de Európában az elején nagyon is építhet a támogatásra. Sikere egészen példátlan, ugyanakkor kettős kihívást jelent. Egyfelől a hanyatlás érzetével szemben, ami legalább 8 éve mérgezi Franciaországban a légkört. Másfelől az idegengyűlölő populizmussal szemben, ami a jelek szerint áthatja az egész nyugatot. Ennélfogva mindkét fronton nagyjelentőségű, hogy az elnök sikert arat vagy netán kudarcot vall. Ami az uniót illeti, eredménye az első érdemi feltartóztató vágás a nyomuló xenofób populizmussal szemben, amely lehetővé tette a Brexitet és Trump megválasztását, sőt a magyaroknál és a lengyeleknél már hatalomra is jutott. Mi több, csak egyre erősödni látszott a kontinensen.

Mutatkoztak ugyan ellenállási gócok, így Ausztriában és Hollandiában, ám a nagy kérdés az volt, meg lehet-e állítani Le Pent? A válasz meglepően egyértelmű lett. A legeurópaibb jelölt lenyomta a legnacionalistább vetélytársat. A populista hullám a legnagyobb, leglátványosabb vereségét szenvedte el. Macronnak ily módon személyes hitele is van és annak segítségével sok mindent elérhet a közös szociálpolitika, energetika, védelem, illetve beruházások területén. Ha ezt meg tudja csinálni, abból meríthet hazai céljai eléréséhez is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.