2017. május 5., péntek

MACRON VAGY LE PEN, SE PESTIS, SE KOLERA?

KETTŐS MÉRCE BLOG
VendégSzerző: Balázs Gábor
2017.05.04.


Önök szavaznának a nép legnagyobb ellensége ellen a tőke legjobb barátjára? Hát igen: nem könnyű kérdés, de tény: ez a probléma áll a francia baloldali szavazók előtt az elnökválasztás második fordulójában.

Sőt, a helyzet még ennél is rosszabb: a pestis és a kolera, a szélsőjobb és a neoliberalizmus, a szociális jogok visszavétele, a szociális állam leépítése egymást erősítik. A pestist nem gyógyítja a kolera: ebben az értelemben Emmanuel Macron nem a megoldás, hanem a probléma része. Ez persze nem változtat, nem változtathat azon, hogy fennhangon és egyértelműen kijelentsük: Le Pen és általánosságban a szélsőjobboldal, a nép legveszélyesebb ellensége mert a fasiszták régi szokása szerint, megosztja és egymás ellen hergeli a nép különböző csoportjait, Le Pen esetében a „franciákat” és a „bevándorlókat”. A magát a „nép jelöltjének” nevező Le Pen minden baloldali számára a nép legnagyobb ellensége: ebben nem lehet kétértelműség, kompromisszum vagy más efféle.

De.

A felmérések még mindig meglehetősen magabiztos Macron-sikert mutatnak (noha az előnye napról-napra olvad): a szavazatok 59 százalékával győzné le Marine Le Pent a második fordulóban. Jacques Chirac 2002-ben 82 százalékkal nyert az öreg Le Pennel szemben, azaz tizenöt év alatt több mint húsz százaléknyi „republikánus” szavazó párolgott el.

Hiszen évtizedek óta bizonyos: a szélsőjobboldalt nem a neoliberalizmus fogja megállítani. Ennek éppen az ellenkezője igaz: legyen hát Macron, de mindenki számára legyen világos az is, hogy akárhogy is ünnepelik magukat a „köztársasági front” mai bajnokai, nem „megmentették a Köztársaságot”, hanem egyszerűen csak időt nyertek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.