2017. május 15., hétfő

MAGYARORSZÁG ERŐSEN TART AZ EU-BAN A PARTVONALON TÚLRA - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.05.15.


Ha az Európai Néppártnak fontosak a közös értékek, ki kell zárnia a Fidesz - mondja az EP zöld elnökhelyettese. Orbán, akit a Financial Times az unió első számú lázadójának tart, kihúzta a gyufát Macronnál, miközben egyre halványulnak reményei a keleti tagok befolyását, a nemzetállamok jogkörének visszaállítását illetően. Ám lehet, hogy szövetségesre talál az osztrák konzervatívok új vezetőjének személyében. De még hátra van számára a feketeleves a CEU ügyében. Egy hírhedt német neonáci valamiért éppen tőle kér menedékjogot. 

Jungle World

Az Európai Parlament zöld alelnöke kitart amellett, hogy a Néppártnak ki kell zárnia soraiból a Fideszt. Ulrike Lunacek részben azonban éppen az EPP-ben, részben a Tanácsban látja annak okát, hogy az unió csak igen vonakodva lép fel Magyarország ellen, noha az kampányt indított Soros, a CEU és a civil szervezetek ellen. Orbán Viktor biztos lehet abban, hogy az állam- és kormányfők nem jutnak egyetértésre a 7-es paragrafus ügyében. Azon kívül a kereszténydemokraták – minden éles belső vita ellenére – változatlanul támogatják. Az újabb kötelezettségszegési eljárás nemigen izgatja a miniszterelnököt, aki már eddig is jócskán tett a jogállam lebontásáért, mert tapasztalatból tudja, hogy némi visszakozással egy időre legalábbis valamennyire meg tudja nyugtatni a kedélyeket. Ezért fontos, hogy az EP-ben most először széles körben pártolják, hogy induljon eljárás Magyarország ellen az alapértékek módszeres megszegése miatt, a nevezetes 7-es cikkely alapján.

Ez egyben lakmuszteszt lesz a Néppárt számára, mert most kiderül, hogy mennyire veszi komolyan a közös normákat. Ma már senki sem hisz abban, hogy Orbánt meg lehet fékezni az EPP-n belül. Ha nem válnak meg a Fidesztől, akkor a kereszténydemokraták továbbra is segédkezet nyújtanak ahhoz, hogy Magyarországon felszámolják az alapvető szabadságjogokat – hangsúlyozta a zöld politikus. Lunacek arra is kitért, hogy kerítésekkel nem lehet megoldani a menekültproblémát, a nemzeti külön utak csak ártanak a szolidaritásnak. De a jobboldali populisták éppen a félelemre építenek, az pedig rossz tanácsadó. Az uniónak ugyanakkor a jövőben átláthatóbban, nyilvánosabban, demokratikusan kell működnie. Ez egyben a leendő Európai Egyesült Államoknak is feltétele, amihez egy sor nemzeti jogkört kell átruházni a közös intézményekre, de meg kell találni a kellő egyensúlyt a szövetség és a nemzetállamok felhatalmazása között. Ehhez módosítani kell az alapszerződéseket, és a folyamatba be kell vonni a tagok parlamentjeit, illetve a civil társadalmat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.