2017. május 18., csütörtök

MAGYARORSZÁG KETTÉSZAKADT - VAN-E INNEN MÉG VISSZAÚT?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.05.18.


Az elmúlt évtized gazdaságpolitikájának köszönthetően a munkanélküliségi, a foglalkoztatottsági és a béradatai alapján két külön országra lehet osztani hazánkat. Budapest és a Dunántúl északi és nyugati megyéi gyakorlatilag teljesen más dimenzióban vannak. Majdnem hétszer akkora a munkanélküliség Szabolcsban, mint Győr környékén, a keleti végeken dolgozók munkája pedig fele annyit ér, mint a fővárosiaké. Sok helyen egyszerre van munkaerőhiány és munkanélküliség, az elvándorlás mértéke pedig igen jelentős.

Ha ez a trend így fog folytatódni, akkor rövidesen Magyarország látványosan is két részre fog szakadni: lesz egy európai életszínvonalhoz (nagyon-nagyon) lassan közeledő nyugati országrész és egy végképp leszakadó keleti magyar régió.

Fizetések

Magyarországon az átlagos bruttó fizetés idén januárban 274 ezer forint, a családi kedvezmény nélkül számított nettó fizetés pedig 182 ezer forint. Az átlagadatok szerint tehát a bruttó bérnek pontosan a kétharmadát kapják kézbe a dolgozók. Ha a családi kedvezményt is figyelembe vesszük, akkor a gyermektelenek átlag nettója 172 ezer forint. Az egy gyermeket nevelők 179 ezer, a kétgyermekesek 203 ezer, a három- vagy több gyermekesek pedig 223 ezer forint jutott tavaly.

Budapesten a legmagasabbak a keresetek: a nettó 226 ezer forintos átlag jelentősen felhúzza az országos átlagot, a nettó 175 ezer forintot.
Győr-Moson-Sopron az egyetlen megye, ahol az országos átlagot sikerült még meghaladni, ott nettó 183 ezer forint körül van az átlagbér. Utána Komárom-Esztergom megye következik, ott 173 ezer forint a havi nettó átlagkereset...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.