2017. május 11., csütörtök

MAGYARORSZÁGON A DIPLOMA KIMONDOTTAN AKADÁLYOZZA A KARRIERT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.05.10.


A munkaalapú társadalom építésének hevében végre megtudhattuk, mi szükséges a sikerhez. Semmi más, mint tehetség. Ezt nem más állította, mint a kirobbanóan tehetséges, bónuszként elképesztően szerencsés Andy Vajna, a nem kevésbé tehetséges és sikeres Vajna Tímea hites ura, jövendő gyermekeinek jövendő apja.

A filmes-kaszinós-fánkos guru interjút adott a Világgazdaság című lapnak és ebből az alkalomból rántotta le a leplet a diploma felesleges mivoltáról.

„Magyarország egyébként több szempontból is furcsa hely. Itt az emberek ilyen-olyan diplomából élnek. Én már közel hatvan filmet készítettem, de még sohasem kérdeztem meg egy rendezőtől sem, hogy van-e diplomája. Azt, hogy tehetséges-e, azt megnéztem. Ebben a szakmában tehát a tehetség a fontos, a diploma mellékes.”

Meg szeretném nyugtatni Vajna urat, hogy egyáltalán nincs szükség diplomára ahhoz, hogy valaki Magyarországon nagyon sikeres legyen. Mindjárt sorolom is a cáfolatokat, de előtte még hevesen egyetértek abban, hogy bizony Magyarország furcsa hely. Nagyon furcsa.

Egyrészt egy csomó ismerősöm van, akik nemcsak hogy nem a diplomájukból élnek, hanem kimondottan le is tagadják azt, mivel a túlképzettség éppen annyira akadály lehet egy munkahely megpályázásánál, mint annak hiánya más esetekben. Nem egy embert ismerek, akik diplomás létükre takarítóként, konyhai kisegítőként, vagy éppen sofőrként tudtak elhelyezkedni. Ebben – mármint abban, hogy ne tudjanak a szakmájukban dolgozni – komoly segítségükre volt a Nemzeti Együttszemétkedés Rendszere, konkrétan az a pitiáner bosszúállás, amivel a rezsim utánanyúl azoknak, akik fel merték emelni a szavukat az ilyen-olyan szemétségek, korrupció és hasonló, jogerőre emelkedett technikák ellen. Nekik tehát tök felesleges a diploma.

Másrészt számos olyan nemzeti nagyságunk és büszkeségünk van nekünk, akik diploma nélkül is annyira nagyon, de legfőképpen kirobbanóan tehetségesek, hogy gyakorlatilag mindent elsöpörtek a sikereik útjából és ma már az uborkafa valamely magasan lengedező ágán csimpaszkodnak nagy erőkkel.

Kezdjük a sort magával a mesterrel. Andy Vajna iskolai végzettségéről annyit sikerült megtudnom – pedig kutattam veszettül -, hogy Kaliforniában folytatott tanulmányokat. Hogy pontosan milyen tanulmányokat, az számomra nem derült ki sehonnan. Miután fodrászként, majd parókakészítőként bontakozott ki a kezdeti években, okkal feltételezhetem, hogy kevés köze volt a diplomaszerzéshez. Sikeres amerikai filmes karrierjének (egy pillanatig nem vitatom, hogy Vajna valamiben nagyon tehetséges, hiszen felépített egy komoly üzleti karriert) hátat fordítva visszaköltözött Magyarországra. Hogy a fellángoló honvágyban mekkora szerepet játszott az, hogy az Egyesült Államok Adóhatósága 14 éven keresztül igyekezett kibogozni Vajna és üzlettársa, valamint az ő rokonaik, családtagjaik nevén futó offshore-hálózatot, vagy annak, hogy 2001-ben a hatóság végül 41,1 millió dollár befizetési kötelezettséget állapított meg – ebből 33,7 adóhátralék, 7,4 millió büntetés – amiből Vajna 6,5 millió dollár adóhátralékot fizetett meg, azt én megfelelő diploma nélkül meg nem tudom mondani.

De Vajna hazajött és azóta is kínozza a tehetség, üldözi a szerencse. A játékkaszinóktól a filmgyártásig mindenben nyakig benne van, hihetetlenül sikeres és gazdag. Lám, nem kell diploma a milliárdokhoz!...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.