2017. május 24., szerda

NÉGY CSÚSZTATÁS, MELYEKET ORBÁN VIKTOR A SZEGEDI LÉZERKÖZPONT MEGNYITÓBESZÉDÉBE CSEMPÉSZETT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.05.24.


Botka László, Szeged polgármestere felkészült arra, hogy Orbán Viktor szokásához híven megnyitó beszédében kissé átírja a történelmet, amikor felavatja a helyi lézerközpont (ELI) épületét. A keddi megnyitó előtt egy nappal ugyanis sajtótájékoztatón elevenítette fel az uniós projekt 10 éves történetét, mely alig hasonlított a másnapi miniszterelnöki változatra. Orbán ugyanis az országos médiát igyekezett etetni azzal, hogy a gigaberuházás históriája lényegében 2011-ben, a második Orbán-kormány idején indult, és Magyarország hatalmas áldozatokat hozott azért, hogy a tudományos központ itt létesüljön. A helyi sajtó (és részben az országos is) azonban résen volt, így a ferdítések csak részben mentek át a köztudatba. Mi mindenesetre összegyűjtöttük a leglényegesebb orbáni csúsztatásokat:

1. Az első tévedés csak egy kis pontatlanság, amit azért erőltetett a kormányfő, hogy kimondhassa a bűvös mondatot: Tovarisi, konyec! Ez elég ironikusan hangzott Orbán Viktor szájából, hiszen Putyin barátja bizonyára nem örült ennek a rövid és tömör orosz mondatocskának. Orbán ezt azzal vezette be, hogy harminc éve senki sem gondolta, hogy a világ egyik legkorszerűbb tudományos központja jön létre az egykori szovjet laktanya helyén. A kijelentés csak részben igaz, mert a volt katonai bázis most is áll, és többek között egyetemi kollégium működik benne, a terület, amelyen az ELI épült valaha gyakorlótér volt, amelyen komoly aknamentesítés zajlott az építkezés megkezdése előtt.

2. Ennél sokkal nagyobb turpisság, hogy Orbán úgy tett, mintha sem a Gyurcsány-kormánynak, sem a Bajnai-kormánynak, sem a város szocialista vezetésének nem lett volna köze ahhoz, hogy ezt a nagyon fontos tudományos létesítményt (a prágai és bukaresti testvérintézmények mellett) ide hozták. Botka László erről még egy nappal a megnyitó előtt elmondta, hogy a lézerközponttal kapcsolatban egy évtizeddel ezelőtt az első fontosabb bejelentés is a szegedi városházán történt: a közös munka 2007-ben kezdődött, akkor beszéltek először a város és az egyetem vezetői arról, hogy az európai unió már döntött arról korábban, hogy néhány tudományos nagyberuházást fog létrehozni a térségben a versenyképesség növelése érdekében. Ezek között szerepelt a lézerfizika és Szeged városa, valamint a tudományegyetem világhírű lézerfizikai iskolája...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.