2017. május 18., csütörtök

NEM IDEGEN HATALOM, HANEM A VALÓSÁG RONTOTT RÁ BRÜSSZELBŐL A MAGYAR KORMÁNYRA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.05.17.


Bár a magyar sajtó nagy része a 7-es cikkelyen pattog a mai Európai Parlamenti döntés után, ez csak egy szimbolikus tétel, amelynek iszonyatosan pici az esélye, hogy átmegy. Ami ennél fontosabb, hogy most Brüsszel üzent a Lendvay utcai Fidesz-székházba: tessék visszavonni a CEU-törvényt, a civilek basztatását és a tranzitzónáról szóló törvényt, ha ezentúl is az EU nevű klubba akartok tartozni.

A döntés azért érdekes, mert a 7-es cikkelyt még soha egyetlen tagállam ellen sem alkalmazták, ez az unió atombombája, amely a szavazat megvonásával, súlyosabb esetben pénzmegvonással is járhat. De ahhoz, hogy bevessék ezt a bombát, hosszú úton kell végigmenni, amelynek a végén a tagállamok döntenek. Azt biztosra vehetjük, hogy a jelenlegi lengyel kormány megvétózná, ahogy Orbán is vétót ígért, ha a lengyelekkel szemben vetnék be ezt a javaslatot.

Jelenleg pontosan ezért fontosabb is az EP többi kérése. Egy hónappal ezelőtt az Európai Parlamentben megtartott vita előtt jelentette be az Európai Bizottság, hogy a CEU témájában kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen. Akkor a Bizottság, és pár nap múlva a Néppárt is jelezte, egy hónapot ad a magyar kormánynak, hogy a CEU és a civilek kérdésben, valamint az Unió elleni kampány kapcsán gondolja meg magát.

Ebben az egy hónapban a magyar kormány semmit sem tett, hogy változzon a Parlament, a Néppárt és a Bizottság álláspontja. Lényegében hagyták kifutni ezt a mostani helyzetet. A háttérben a kisebbik német kormánypárt, a bajor CSU kapcsolatain keresztül próbáltak hatni a Néppártra, de ez nem sikerült (bár a teljes CDU/CSU frakció a javaslat ellen szavazott), végül a baloldal a liberálisok, a szocdemek, és a zöldek javaslatát fogadta el több néppárti átszavazó képviselő szavazatával együtt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.