2017. május 6., szombat

NEM MEHETÜNK EBBE AZ IRÁNYBA TOVÁBB - KI KELL ÁLLNI AZ ERŐSZAK ELLEN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KMÉRCE
2017.05.05.


Halász Júliát, a 444 újságíróját bántalmazták a Fidesz XI. kerületi fórumán. Miután a szervezők megkérték, hogy ne készítsen videófelvételeket, ő beült a közönség soraiba, és ahogy más résztvevők is, készített pár fotót. Mikor kiment a teremből egy telefonra, a Fidesz helyi kabinetvezető-helyettese megfenyegette őt, nem engedte vissza a terembe, lerángatta a lépcsőn, kicsavarta a kezéből a telefonját, és kitörölte belőle a fényképeket. Az újságíró hiába kért segítséget, a jelenlévők közül senki nem védte meg, sőt, volt, aki szintén nekitámadt. Ugyanezen a héten a kórházak fenntartásáért felelős központ vezetője próbálta a Hír Tv riporternőjének kezéből kicsavarni a mikrofont, hogy ne kelljen nyilatkoznia.

Ez elfogadhatatlan.


Már önmagában az is nehezen indokolható, hogy egy újságíró nem készíthet felvételeket egy nyilvános eseményen, egy olyan lakossági fórumon, ahol két kormánytag is részt vesz. De az végképp elfogadhatatlan, hogy megfenyegetik, akadályozzák mozgásában, a testi erőszak és kényszerítés, munkaeszközeinek elvétele pedig túlmegy minden határon.

A kolléganőnkkel történtek kapcsán nem lehet elvonatkoztatni attól, hogyan viszonyulnak a kormányzó pártok tagjai, köztük magas állami hivatalokat betöltő személyek is a sajtószabadság kérdéséhez. Ahogy attól sem, hogy a közpénzből finanszírozott, kormánypárti médiatermékek milyen minőségben végzik a feladatukat. És attól a gyűlöletkampánytól sem, amelyet ez a kormánypárti média folytat számos független sajtótermék ellen.

Kövér László kitiltásai, a 444 sorosozása, az Index elleni hecckampányok, a köztévé, a Pesti Srácok, a 888 gyűlöletkeltő információs háborúja mind részei egy olyan, eszkalálódó folyamatnak, amelynek egyenes következménye lehet az az önmagában is megengedhetetlen fizikai erőszak, amely itt ráadásul egy dolgát végző újságíró, azaz a sajtószabadság ellen is irányul.

Bízunk benne, hogy az erőszaktevő ellen a helyszínen nem eljáró rendőrség kivizsgálja az ügyben született feljelentést, és az erőszak elkövetőjét az igazságszolgáltatás megbünteti.

Reméljük, hogy a kormánypárt tagjai elhatárolódnak az erőszaktól, és fellépnek azért, hogy megelőzzék a hasonló eseteket.

Amennyiben a Fidesz még komolyan gondolja, hogy a demokrácia és a sajtószabadság látszatából fontos megőrizni valamit Magyarországon, felül kell vizsgálnia a sajtóhoz való viszonyát.

Természetesen az erőszak minden formáját elítéljük, bárki ellen is irányul, tehát azt is, ha a kormánypárti sajtómunkásokat éri erőszak munkájuk végzése közben, ahogy ez az utóbbi hetekben előfordult. De a sajtó megfenyítése, munkájának akadályozása közszolgák részéről megengedhetetlen.

Felháborítónak tartjuk, hogy az újbudai Fidesz, ahelyett, hogy kivizsgálna egy ilyen súlyos vádat, egy nő bántalmazását, aki ráadásul újságírói feladatát végezte, rágalmazási perrel fenyegetőzik. Ez a sietség is sokat elmond arról, hogyan viszonyul a nők elleni erőszakhoz és a sajtószabadsághoz a kormánypárt.

A Kettős Mérce szerkesztősége kiáll a bántalmazott újságíró védelmében és jogai mellett. Az elmúlt években egyre több megengedhetetlen lépés lett a normalitás része a közélet számos területén, így a sajtóban is.

De most ismét eljutottunk egy olyan pontra, amikor mindenki, aki úgy véli, az újságíró szakmán belül és kívül, hogy a sajtó szabadsága közügy, fel kell emelje a szavát. Ha egy olyan országban szeretnénk élni, ahol nem a központi bizottság írja a híreket, és ahol a félelem nem mindennapi kenyerünk, akkor nem engedhetjük meg, hogy az erőszak büntetlen maradjon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.