2017. május 16., kedd

NINCS ABSZURDABB, MINT TOLERÁLNI AZ INTOLERANCIÁT!

ÁTLÁTSZÓ - DO TOHO BLOG
Szerző: botosbotond
2017.05.15.


A határtalan tolerancia szükségszerűen vezet a tolerancia eltűnéséhez. Amennyiben ezt a toleranciát kiterjesztjük azokra is, akik intoleránsok, ha nem állunk készen megvédeni toleráns társadalmunkat, akkor a tolerancia velünk együtt lesz megsemmisítve. Éppen ezért a tolerancia nevében jogunk van nem tolerálni az intoleranciát.

A fenti idézet Karl Popper oszták-brit filozófustól származik, aki egyébként Soros György amerikai spekuláns és üzletember egyik eszmei példaképe és az általa anyagilag is támogatott nyitott társadalom elvének egyik korai megfogalmazója volt. Igen, Popper érthetőbben és rövidebben annyit mondott, ha a közös klub játékszabályait elfogadod, akkor játszunk veled, ha ellene vagy, akkor nem tudunk veled mit kezdeni és fellépünk ellened. Ennek a popperi elvnek napjainkban azok az antifasiszta felvonulások a mindennapi manifesztációi, amelyek elsősorban Nyugat-Európában, de Közép-Európa egyes városaiban is rendszeresen előfordulnak évente. Írtam is róluk:

Nácik, kifelé Brnóból! – Így blokkolják a szélsőjobbot Csehországban

Félelem és erőszak Pozsonyban – Ide vezet a bevándorlásellenes propaganda

Mindez csak annak kapcsán jutott eszembe, hogy hétfőn, az Attila úti Gösser sörözőben Bayer Zsolt meghívására leült az asztalhoz politikus, politikai aktivista és civil szervezetből érkező munkatárs. Szándékosan írtam rosszul az esemény kezdeményezőjét, hiszen azt a tényt már csaknem mindenki elfelejtette, hogy eredetileg a TASZ két munkatársa szeretett volna szót váltani egy kávé felett Bayer közíróval. Csakhogy a magyar nacionalista-populista politikai tábor hivatásos uszítója ügyesen átkeretezte az eseményt, és hétfő délelőtt már ő tetszelgett, ragyogó arccal, a meghívó szerepében.

A beszélgetést végül csak utólag néztem meg, amikor Bodoky főszerkesztő megkért, hogy írjak egy összefoglalót az eseményről, én ugyanis nem szerettem az eseményt. Természetesen tiszteletben tartottam azoknak a kollegáimnak és elvbarátaimnak a véleményét akik úgy döntöttek, hogy elmennek az eseményre, vagy csak szóban kifejezve támogatták a rendezvény megtartását. Az Átlátszó szerkesztőségében sem vagyunk minden kérdésben azonos véleményen, más vallásúak, vagy éppen ateisták vagyunk, van aki szereti a focit, és van aki nem, de ami közös bennünk, hogy a plurális demokrácia alapelveit elfogadjuk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.