2017. május 14., vasárnap

"NINCS OKUK LEÁLLNI" - AKÁR MÁR HÉTFŐN ÚJRA TÁMADHAT A ZSAROLÓVÍRUS

444.HU
Szerző: akiraly
2017.05.14.


Akár már hétfőn újabb támadás érheti a világ számítógépes hálózatait. A pénteken indult, világszerte mintegy 125 ezer számítógépes rendszert megfertőző zsarolóvírus megfékezése csak átmeneti siker, a vírus terjedését kvázi véletlenül megállító, anonimitást kérő 22 éves számítástechnikai szakember, MalwareTech szerint a támadóknak "nincs okuk leállni".

"Rengeteg pénz van ebben" - mondta, hozzátéve, hogy "nem kell nagy erőfeszítéseket tenniük a kód megváltoztatásához és az újabb támadáshoz". MalwareTech úgy tudta megfékezni a vírus terjedését, hogy megtalálta a kódba ágyazott kikapcsológombot: egy nagyon bonyolult url-t, amire a vírus lekérdezéseket küldött, és pozitív válasz esetén leállt. MalwareTech észrevette, hogy a domain nincs regisztrálva. Gyorsan regisztrálta, ezzel ideiglenesen megfékezte a vírust.

Ez azonban azt is jelzi, hogy csupán ennek a kódrészletnek az átírásával újra terjedni kezdhet a világon végigsöprő fertőzés, amit valószínűleg legközelebb már nem lesz ennyire egyszerű megállítani.

A zsarolóvírus 300 dollárnyi bitcoin ellenében ígérte a titkosított adatok feloldását. A BBC a vírushoz köthető három számla forgalma alapján arra jutott, hogy eddig csupán 96 áldozat fizethetet, mert azokon eddig csupán 28800 dollárnyi forgalom volt. Várható azonban, hogy a fizetésre adott határidő lejártának közeledtével egyre többen fognak fizetni adataikért...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.