2017. május 6., szombat

NŐK A SZEGREGÁTUMOKBAN

ÁGOSTON LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: L. Ritók Nóra
2017.05.05.



Nőként dolgozom velük. Értük. Meg persze a gyerekeikért, de jól tudom, hogy nélkülük nem megy. Próbálom érteni őket, és hozzásegíteni ahhoz, hogy a gyerekeik más munícióval tudjanak elindulni az életben. Hogy ne ugyanazt az utat járják be az életük során, mint a szüleik.

Sokat tanultam tőlük.
Már sok mindent értek, de van, amit nem érthetek. Mert nem vagyok cigány. És nem mélyszegénységben szocializálódtam. Nincs tudásom rá, sem a roma identitás megélésére, sem a szegénység túlélésére. Hogy mit keresek mégis ott? Behúzott a probléma. Mondhatnám úgy is, hogy sokkolt. Nem bírtam nem belevonódni.

Változtatni akarok.

Mert nem akarom, hogy a szegregátumok lányai előtt a főállású anyaság legyen az egyetlen karrier. Nem akarom, hogy gyerekként szüljenek, az elsőtől, akivel az élet összehozta őket, és szüljenek gyorsan egymás után, oda, ahol sosincs elég pelenka, és ismeretlen a bébiétel. Nem akarom, hogy szó nélkül tűrjék a pofonokat, igazságtalanul, csak, mert így szokás. Hogy a családban a legtöbb teher rajtuk legyen, ők szerezzenek be mindent, főzzenek, mossanak, menjenek az iskolába, ha „felhívatják” őket. És ha valami nem úgy alakul, hogy mindenkinek jó legyen, akkor rajtuk adja ki a mérgét bárki a családban.
Nem akarom, hogy harmincéves korukra hiányozzanak a fogaik. Hogy dohányozzanak. Kikezeletlen betegségeik és a rajtuk levő terhek miatt negyvenévesen az öregség jeleit mutassa arcuk, megtört tekintetük. És krónikus betegségek végezzenek velük akkor, mikor más nők előtt ötven fölött, meg a nyugdíj után még kinyílik az élet.

Szeretném, ha tudnának mosolyogni
. Nevetni. Egymást támogatni. Büszkének lenni.

Nem akarom, hogy úgy érezzenek, természetes számukra a kirekesztés, a félrefordulás, a hátuk mögötti összesúgás, a táskák szorosabbra markolása. Hogyha a gyerekeik megnőttek, ne legyen más nekik, csak a közmunka lehetősége. Hogy normális munkalehetőségről, munkahelyről ne is álmodhassanak.

Nem bírom megtapasztalni, ahogy anyaként büszkén nézik a prostituálódó lányukat, a bűnözésből élő fiukat, mert közben azt érzik, jó úgy nekik… hiszen úgy van pénzük. Úgy nem nélkülöznek...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.