2017. május 17., szerda

OLVASÓI LEVÉL: EZ NEM NORMÁLIS ORSZÁG, NEM NORMÁLIS VEZETÉSSEL

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG 
- VENDÉG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.05.16.


Kedves Szalonna!
Olvastam az erről szóló legfrissebb cikküket.

Rengeteg az olyan lopakodó adó, vagy járulék, ami a kívülálló számára, aki közvetlenül nem érintett, nem is tudatosul.


Én egyéni vállalkozó voltam, építész és statikus tervezés kategóriában. Voltak időszakok, amikor irtózatos terheket fizettem, viszont akkor még bevétel is volt, a terheket igazságtalannak tartottam ugyan, de mindig be tudtam fizetni. Kinyögtem. (Az egyéni vállalkozói forma talán a legmagasabb terhekkel járt mindig. Voltak hosszú időszakok, amikor bőven 50% fölött volt az adó és járulék terhem. Erre mindig azt mondták, hogy ugye leírható. Persze. Csak ki kellett termelnem. Egyedül.) De ez a múlt.

2010-től, amikortól az építőipar lejtmenete is katasztrofális stádiumba került, bevezették az elvárt jövedelem utáni járulékfizetést. Ez annyit tett, hogy abban a hónapban is, amikor egyetlen forint bevételem sem volt, 93.000 Ft járulékot kellett befizetnem. És bizony egyre sűrűsödtek azok az időszakok, amikor egyre több egymást követő hónapban és egyre hosszabban nem volt bevétel.

Egyetlen önvédelmi forma maradt, szüneteltetni a vállalkozást. Ennek lett egy járulékos hatása is: lehetetlenné vált bevállalni a kis munkákat. (Egy 300-400 ezres munka is kicsinek számít ebben a rendszerben.) Pl. kapok egy ajánlatot egy műszaki ellenőrzésre, 300 ezer forintért. A legrövidebb ilyen munka is minimum öt hónapig tart. Felveszem tehát a vállalkozói igazolványom, ami addig szünetelt. Onnantól kezdve csengetem a havi kilencvenháromezret az államnak. Az ugye négyszázötvenezer, és még nem csináltam semmit. Nem használtam telefont, autót, számítógépet, laptopot, stb. Szóval ezeket a munkákat az ember sajnálkozva lemondja, mert ezt csak folyamatos munka-ellátottság mellett lehetne bevállalni, ami már régóta nincs. És nyomják a statisztikákat arról, hogy Magyarországon fele annyi mérnök dolgozik, mint amennyire szükség volna. Hát ezért. (Is.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.