2017. május 2., kedd

ORBÁN, AZ ILLIBERÁLIS DEMOKRÁCIA KÁNTORA - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.05.02.



Az este ugyanott tüntettek ezrek a kormány oroszbarát politikája ellen, ahol Orbán Viktor egykor távozásra szólította fel a szovjeteket. Majd kiderül ugyanakkor, hogy ezúttal hajlandó-e beadni a derekát Brüsszellel és a Néppárttal szemben, de aduként van neki 12 apostola Strasbourgban. Magyarország továbbra is azt szajkózza, hogy a migránsok miatt van minden baj, a német szakszervezetek viszont arra figyelmeztettek, hogy úgy nem szabad bánni a menedékkérőkkel, ahogyan azt a magyarok teszik. Egy osztrák vélemény szerint Orbán másként határozza meg az értékeket, mint a nyugat, de ő még hisz a keresztény civilizációban. 

Le Monde

Tízezren demonstráltak Budapesten, de ezúttal nem ünnepeltek, mint 13 éve, az uniós belépéskor, hanem tiltakoztak Orbán Viktor tekintélyelvű és Európa-ellenes irányvonala miatt. Az ultrakonzervatív miniszterelnök egy hónapja kampányt indított Brüsszellel szemben, egyidejűleg elárasztották az utcákat az EU-ellenes plakátok. A tegnapi megmozduláson főként fiatalok, egyetemisták és városlakók vettek részt, akik többnyire tudnak valamilyen idegen nyelven. Orbán mumust csinált Soros Györgyből, azzal vádolva az üzletembert, hogy az az ellenzéket pénzeli. A felsőoktatási törvény módosítása pedig drasztikus feltételeket támaszt, hogy a CEU folytathassa működését. Az Európai Néppárt élesen nekiment a kormányfőnek, ő azonban nem hajlandó változtatni a szövegen, ellenben egy új reklámfilm megint nekitámadt Brüsszelnek és Sorosnak a köztévében. Tegnap különben a tömeg azt kiabálta: Európa és lelkesen lengette a közösség zászlaját. A színhely a Hősök tere volt, ahol a rendszerváltáskor Orbán elmondta szovjetellenes beszédét. De ő mára kommunista rendszer ellenfeléből az illiberális demokrácia kántora lett.

Guardian/Reuters

Sok ezren vonultak fel Budapesten, hogy kinyilvánítsák támogatásukat az unió iránt, illetve tiltakozzanak az ellen, amit a szervező Momentum az orosz befolyás lopakodó erősödésének nevez. Ez már a sokadik nagy tüntetés azóta, hogy a hatalom néhány hete megalkotta a törvényt a Soros György által alapított CEU kipaterolására. Az egyik résztvevő úgy nyilatkozott, hogy a kormányfő szerdai EP-vendégszereplése mutatta: már nem csak a magyarok vannak torkig vele és a Fidesszel. Szétveri az uniót, közben azonban kell, hogy jöjjön a pénz Brüsszelből, de most már elég! Ezzel együtt a legfrissebb közvélemény kutatás szerint a hatalmon lévő párt biztosan vezet. Egy másik demonstrátor arról beszélt, hogy a jelenlegi választási rendszerben már az is nagy csoda volna, ha a Momentum vagy más kisebb pártok bejutnának az Országgyűlésbe, de hát éppen erről szól az egész.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.