2017. május 16., kedd

ORBÁNNAK MÁR AZ SEM SEGÍT, HA A TETTEIT FIGYELIK - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.05.16.


A kormányfő hiába ígérte meg, hogy visszafogja az unióellenes hangot, pedig érdemes volna lejjebb venni, mert a Fitch éppen most figyelmeztette, hogy az ország fizethet rá, ha megromilik a viszony Brüsszellel. Meg azután dugába dőlni látszanak a tervek, hogy Európa a populizmus mellé áll, mégha az ÖVP új elnöke sok mindenben ugyanazt gondolja is a világról, mint Orbán Viktor. Utóbbi paradicsomi állapotokat teremt az itt állomásozó hazai és külföldi szélsőjobbosoknak, miközben bűnbaknak teszi meg Soros Györgyöt. A Washington Post szerint az üzletember elleni hadjáratnak igenis van antiszemita stichje. 

FT

Orbán Viktor arra bátorítja a magyarokat, hogy mondjanak nemet Brüsszelnek, noha az ország nagyban függ az uniós támogatásoktól. Erre szolgálnak a közpénzekből finanszírozott óriásplakátok és a 8 millió példányban szétküldött kérdőívek, amelyek szerint méltatlan szövetség alakult az EU-bürokraták, az emberi jogi szervezetek és Soros György között. Az összefogás célja az – állítja a hivatalos propaganda -, hogy állások szűnjenek meg, emelkedjenek az adók, és hogy migránsok árasszák el az országot. Németh Szilárd pl. azt hangoztatta egy csepeli gyűlésen, hogy az ellenoldal határok nélküli világról álmodik. A mindinkább populista kormányfő ugyan a múlt hónapban azt ígérte, hogy véget vet a Brüsszel elleni szüntelen támadásoknak, ám ehelyett csak fokozta a kampányt. Az eddiginél konzervatívabb uniót szeretne, kilépni azonban nem akar, utóbbit egyébként a magyarok többsége ellenzi is.

Elemzők úgy látják, Orbán mindezzel a saját népszerűségének csökkenését próbálja feltartóztatni. Egyben igyekszik visszaszorítani a Jobbikot. Ebben a helyzetben a kezére játszik, ha az EU bírálja, hiszen az pont azt erősíti meg, amit a politikus hirdet a nacionalista szavazóknak. Orbán nem ért egyet azzal, hogy a bőségesen ömlő brüsszeli támogatásokért cserében ki kellene állnia a közös döntések mellett. A másik oldal szerint viszont éppen ez teszi még pofátlanabbá a kirohanásokat, illetve az illiberális reformokat.Az EP hírek szerint a 7-es paragrafus beizzítására készül, ám ettől egyelőre óv Timmermans alelnök. Szerinte arra kellene építeni, hogy a lakosság viszonylag nagy része támogatja az uniót...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.