2017. május 22., hétfő

PAKS2: AZ IGAZI OROSZ RULETT

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2017.05.20.


Nem kapta meg a biztonsági igazolást a Roszatom Finnországba tervezett atomerőműve, de gond van a novovoronyezsi atomerőmű új blokkjával is. Mindeközben tudjuk már azt is, hogy a szintén roszatomos Paks2 nyárra meleg húgyfolyóvá változtatja majd a Dunát. Kell nekünk ez a mindnyájunkat veszélyeztető orosz rulett?


A 444 írta meg: nem nagyon halad a Roszatom finnországi atomerőmű-építése. Az eleve sokat támadott, nagyon gyanús finanszírozású projekt elé a finn Sugárzásvédelmi és Nukleáris Biztonsági Hatóság (STUK) gördített újabb akadályt azzal, hogy a nem megfelelő tájékoztatásra, hiányos dokumentációkra és a kivitelezés órarendjének hiányára hivatkozva megtagadta a biztnsági igazolás kiadását.

Egy másik roszatomos atomerőművel kapcsolatban pedig a Bellona civil szervezet derítette ki, hogy a Paksra tervezett VVER-1200 atomerőmű prototípusa komoly konstrukciós problémával küzd. A tavaly augusztusban átadott Novovoronyezs II. reaktorát novemberben két és fél hónapra le kellett állítani a generátor rendellenessége miatt. Ráadásul a súlyos problémát a Roszatom leányvállalata igyekezte eltussolni.

Az ügyet itthon megszellőztető Energiaklub álláspontja szerint a VVER-1200 atomerőművek konstrukciós problémái és az orosz atomipar átláthatatlansága komoly biztonsági kockázatokat jelentenek Paks II. szempontjából.

Ráadásul az Energiaklub szerint finnországi és a Novovoronyezs II-nél fellépett konstrukciós probléma ugyanis nem egyedi eset, és a Roszatom eltussolási kísérlete se lóg ki a sorból. A VVER-1200-as másik prototípusa, a Leningárd II. atomerőmű építéséről nemrég került nyilvánosságra egy ott dolgozó atommérnök beszámolója rávilágítva a szakemberhiányra, a minőségi követelmények kikerülésére, és a mindent átszövő korrupcióra. Továbbá a Greenpeace magyar nyelven is elérhető tanulmánya rámutatott, hogy az Roszatom működését áthatja a korrupció, csak 2009 és 2012 között 68 felsővezetőt és 208 középvezetőt bocsátottak el korrupciós vádak miatt, beleértve a a nukleáris biztonságért felelős vezérigazgató-helyettest, akit 2011. júliusában 50 millió rubel (254 millió forint) elsikkasztásáért tartóztattak le az orosz hatóságok. A korrupció és konstrukciók problémák összekapcsolódására jó példa a Szergej Sutovnak, a Roszatom ZIO-Podolszk nevű atomerőmű-építő leányvállalata beszerzési igazgatójának az esete, aki követelményeknél jóval gyengébb minőségű acélt biztosított a az atomerőművi berendezések konstrukciójához az árkülönbözetet természetesen zsebre téve, és ezzel összesen 145 millió rubel (737 millió forint) értékű kárt okozva a szállítói igazolások tömeges meghamisításával...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.