2017. május 18., csütörtök

PETÍCIÓ A CIVILEKÉRT

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Tabunyitogató
2017.05.18.


100 ismert művész, közéleti személyiség nyílt levélben kéri az országgyűlési képviselőket, hogy ne szavazzák meg a civil törvényt, inkább fordítsanak figyelmet azokra a területekre, ahol a civil szervezetek gondot jeleznek: az egészségügyre, az oktatásra, a szegénységre, a diszkriminációra.

Nyílt levelükben ez áll:

A civilek mi vagyunk! Mi művészek és művészetkedvelők, mérnökök és építők, orvosok és betegek, tanárok és diákok, munkáltatók, munkavállalók és munkanélküliek, idősek és fiatalok. Mi mindannyian azt szeretnénk, hogy Magyarország öntudatos társadalom legyen, ahol az állampolgárok szabad akaratukból szabadon kinyilváníthatják véleményüket, felelősen és szabadon cselekedhetnek, kiállhatnak magukért és egymásért, beleszólhatnak a dolgok alakulásába és megvédhetik jogaikat. Aki a civileket támadja az minket támad!

Éppen ezért tiltakozásunkat fejezzük ki a civil szervezetek önkényes megbélyegzése ellen. A “külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény “ az átláthatóságot ürügyként használva akarja hitelteleníteni a civileket. Aggodalommal tölt el minket, hogy a törvényjavaslat orosz mintára készült, ahol a 4 évvel ezelőtt elfogadott törvény óta 27 szervezet szűnt meg. Ezt látva aggódunk Magyarország civil szervezeteiért is.

Ezek a szervezetek hasznos közösségi célokért dolgoznak, nem egyszer olyan feladatot látnak el, amit az államnak kéne. Olyanokat támogatnak, akiket a magyar állam magára hagyott. Kiszolgáltatott embereknek, magyar állampolgároknak nyújtanak segítséget vagy azért dolgoznak, hogy Magyarországon erős közösségek legyenek, az állampolgárok képesek legyenek fellépni érdekeik védelmében.

A civil szervezetek az állampolgárok önszerveződésének egyik legfontosabb terepét jelentik. Megmutatják, hogy polgárok vagyunk, nem pedig alattvalók. A sokszínű és erős civil társadalom éppen ezért a demokrácia mérőfoka...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.