2017. május 17., szerda

SERES: ÉN ÉS ÉN MEG AZ IRÁN

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: Seres László
2017.05.16.


"Mi nem a gazdasági szankcióktól vagy a katonai beavatkozástól félünk. Mi a nyugati egyetemektől félünk." 
(Khomeini ajatollah)


Mit akarunk állandóan Irántól? Miért van az, hogy Semjén Zsolt mostanában zavarbaejtően sokat tartózkodik vezető iráni politikusok és diplomaták társaságában? Jó, a főnöke sem akármilyen stratégiai partnerei előtt dönti meg úgy 30 fokkal a felsőtestét, de ez?

A legújabb mítingről már be sem számolt az MTI, azt Ungár Péter, az LMP politikusa vette észre az IRNA iráni hírügynökség oldalán: május 6-án Semjén és a budapesti iráni nagykövet szivélyes találkozót tartott, amelyen a magyar fél reményét fejezte ki, hogy a két ország bankjainak fokozott együttműködése fellendíti majd a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokat. Szó volt még közvetlen repülőjáratról Budapest és Teherán között, meg hogy fokozni kéne a két ország akadémiai kapcsolatait.

Semjén Zsolt hivatalosan a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke. Nem irányít gazdasági tárcát, nem a nukleáris erőművek a szakterülete, centrifugát valószínűleg csak a mosógépében látott, az ajatollahok világával nagyjából az köti össze, hogy az ő kormánya is a nyugati egyetemektől retteg. És mégis: az a kormány, amelyik a Teherán–Moszkva–Damaszkusz-tengely által létrehozott európai menekültválság áldozatai ellen óriásplakátol, folyamatosan az elkövetőkkel gazsulál.

Jól értjük tehát, hogy a magyar kormány a keleti nyitást pont egy közel-keleti, mellesleg muszlim teokráciaként működő lator államhoz való dörgölőzéssel képzeli el, miközben itthoni politikáját az iszlámmal szembeni uszításra alapozza?

- kérdezi Ungár Péter a Facebookon, és a válasz az, hogy igen, jól értjük. De miért, miért értjük jól? Irán budapesti nagykövetsége azóta tisztázott egy félreértést, Semjén nem Belgrádban, hanem Budapesten tárgyalt az iráni nagykövettel, de a lényegen ez mit sem változtat: él és virágzik a kétoldalú viszony egy olyan állammal, amely a nemzetközi terrorizmus egyik fő szponzora, és sokszoros háborús bűnös Szíriában...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.