2017. május 27., szombat

SOKAN NEM TUDTAK, VAGY TALÁN NEM AKARTAK TUDNI ERRŐL A VALÓSÁGRÓL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Lázár Gergő
2017.05.27.



Lehet óriásplakátok nélkül élni? Grenoble hamarosan választ adhat erre a kérdésre.

Még évekkel ezelőtt Sao Paulo városának lett abból elege, hogy minden utcasarkon és házfalon reklámokat voltak kénytelenek bámulni. Elhatározták hát, hogy tesznek valamit a dolog ellen. A városvezetés megkezdte az emberek mindennapjait behálózó óriásplakátok eltüntetését. A feladat nem bizonyult egyszerűnek, ugyanis a metropolisz utcáit és tereit több tízezer, olykor háztömb méretű óriásplakát borította, megváltoztatva ezzel az utcák képét. Ugyan az évek során úgy döntött a város, hogy szükség van néhány reklámfelületre, a mentalitást azonban sikerült megváltoztatniuk. Sao Paulo buszmegállóiban ma már interaktív, internetezésre is használható reklámfelületek szolgálják ki a buszra várakozókat.

Grenoble volt Európa első olyan városa, amely szerette volna ugyanezt a szemléletet a magáévá tenni. A városnak elege volt a hatalmas, látképet tönkretevő plakátok százaiból. A polgármester ezért betiltotta az óriásplakátok kihelyezését, valamint eltüntette a már meglévő több száz hirdetőtáblát. Helyükre fákat ültettek, és közszolgálati információkat közlő táblákat helyeztek. A változás oka a zöld párt helyi választásán megszerzett győzelme volt, akiknek egyik ígérete a reklámok eltüntetése volt a város utcáiról.

Grenoble nem az egyetlen francia város, ahol küzdenek a hatalmas reklámok ellen. Etienne Lavie, párizsi művész egy érdekes ötlettel állt elő. Digitálisan telerakta a várost klasszikus festők műveivel. Megmutatta, milyen is lenne, ha nem Adidas, vagy Sony reklámok köszönnének minden utcasarkon, megmutatta, hogy városunk tereit fel lehetne használni jobb dolgokra is, mint a pénzszerzés. Gondoljuk csak el, ha Állítsuk meg Brüsszelt helyett Munkácsy vagy Csontváry festmények köszönnének vissza a nagyobb tereken? Ha a folyamatos kormánypropaganda és vásárlásra buzdítás helyett valamit hasznosat, érdekeset mutatnának azok az oszlopok, táblák?...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.