2017. május 20., szombat

SZÁNDÉKOSAN FÉLREÉRTELMEZIK AZ ISZTAMBULI EGYEZMÉNYT

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Apostol Klaudia és Páli Zoltán
2017.05.20.


Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség hazugságokat terjeszt az Isztambuli Egyezményről. Az LMP ifjúsági szervezete szerint a nők elleni erőszakkal szembeni fellépés szükségességét vonja kétségbe az, aki le akarja beszélni a kormányt az Isztambuli Egyezmény ratifikálásáról.

Az IKSZ zavaros ideológiai magyarázatai valójában megakadályoznák a kormányt abban, hogy átfogó intézkedéseket tegyen a nők elleni erőszak felszámolására. A Lehet Más a Jövő arra kéri a kormányt, még a tavaszi ülésszakban ratifikálja az Egyezményt.

Tele van valótlanságokkal az ifjúsági kereszténydemokraták közleménye. Azt állítják, hogy az Isztambuli Egyezmény csak "látszólag" lép fel a nők elleni és családon belüli erőszakkal szemben, a valódi célja "a hagyományos családmodell lebontása az európai országokban." Szerintük az egyezmény elvetné a biológiai nemek fogalmát, "többé senki sem lenne egyszerűen férfi vagy nő, hanem a végtelen számú, mesterségesen kreált genderkategória egyikébe tartozna. Felülírná ez a magyar alaptörvényt is, amely szerint a házasság egy férfi és egy nő kapcsolatából áll."

Az IKSZ biztosan a kormánylobbista Alapjogokért Központ minapi közleményéből meríthetett ihletet, mert abban is pontosan ezek a félrevezető állítások szerepeltek. Egyik szervezet sem olvashatta el az Egyezmény szövegét, mert abban az áll, hogy annak célja "a nőkkel szembeni erőszak és a kapcsolati erőszak megelőzése, üldözése és megszüntetése", "a nők és férfiak közötti tényleges egyenlőség elősegítése, a nők helyzetének megerősítése révén". Vagy súlyos szövegértési problémái vannak annak, aki úgy értelmezi ezt, mint a biológiai nemek fogalmának elvetését, vagy nem ért egyet a nők helyzetének megerősítésével.

Az is félrevezetés, hogy az Egyezmény "a nemi alapú és kapcsolati erőszak női áldozataira koncentrálva figyelmen kívül hagyja a férfi áldozatokat, a fiúgyermekeket is." Az Egyezmény kapcsolati erőszak definíciója kiterjed a férfi áldozatokra is, ugyanakkor tény, hogy a kapcsolati erőszak aránytalanul érinti a nőket. A tényekkel vitatkozik az, aki ezt kétségbe vonja. A BM adatai szerint 2016-ban a partner vagy volt partner által elkövetett erőszakos bűncselekmények 89,8 százalékában nő volt az áldozat. A partner vagy volt partner által elkövetett erőszakos, halált okozó bűncselekmények 80 százalékában volt nő az áldozat. A kapcsolati erőszak női sértettjeinek aránya pedig 92 százalék volt 2016-ban.

Az Egyezmény teljes összhangban van az Alaptörvénnyel, amely kimondja, hogy Magyarország külön intézkedésekkel védi a nőket. Hasonlóan, a hazánk által is ratifikált, a nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetés minden formájának kiküszöböléséről szóló CEDAW Egyezmény is olyan intézkedéseket tartalmaz, amelyek a nők hátrányos megkülönböztetésének felszámolását célozzák.

Felháborítónak tartjuk azt, hogy az IKSZ zavaros, és tényszerűen az egyezmény szövegének elolvasásával cáfolható ideológiai beakadásból gátolná azt, hogy a hatóságok a magyar nőket ért erőszakkal szemben hivatalból eljárjanak. Ez sem a keresztény értékekkel, sem a magyar emberek jó érzésével nem egyeztethető össze, és tulajdonképpen kijelenthető, hogy az Ifjú Kereszténydemokraták a bűnelkövetők partjára helyezkedik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.