2017. május 13., szombat

SZÉP LASSAN MEGESZI AZ INFLÁCIÓ A MEGTAKARÍTÁSUNKAT - ÍGY VESZÍT A PÉNZED AZ ÉRTÉKÉBŐL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Lovas Judit
2017.05.12.


A gyorsuló infláció és a történelmi mélységben lévő betéti kamatok eredményeként csak veszít a megtakarításunk a reálértékéből. Még a banki kamatok többszörösét adó lakossági állampapírok sem fizetnek annyit, amennyi legalább a pénzromlást kompenzálná. Nem véletlen, hogy csökkenőben van az állampapírok népszerűsége is. 

Újabb negatív rekordot döntenek a lakossági betéti kamatok, ugyanis az MNB legfrissebb adatai szerint márciusban átlagosan már csak 0,44 százalékot fizettek a bankok a lekötött betétekre, ami 0,39 százalékos kamatot jelentett az éven belül lekötött pénzre, és 0,99 százalékot az éven túli megtakarításokra. Ugyanakkor 0,10 százalék a lekötetlen betét átlagkamata.

Mi azonban úgy érezzük, hogy a megtakarítók nem ezekkel, hanem ennél inkább alacsonyabb számokkal találkoznak. A folyószámlára fizetett kamat ugyanis már legtöbb helyen mindössze 0,01 százalék, és itt folyik át több ezermilliárd forint minden hónapban. Nem is szólva az itt tartott megtakarításokról, ugyanis sokan már inkább le sem kötik a pénzüket a hasonlóan „magas” lekötött betéti kamatok miatt. Valósznűleg a korábban, némileg magasabb kamaton lekötött pénzek kissé felhúzzák a statisztikát, a bankok ugyanis az elmúlt hónapokban már nem nagyon csökkentettek. (Nem is nagyon van már miből.)

Múlt hónapban is a kamatmozgások terén csak a lekötött dollárbetétre adott kamatok emeléséről tudtunk beszámolni. Azóta még az Erste Bank emelte meg április 24-től jelentősen a lekötött dollárbetétek kamatát. Így 6 hónapra az eddigi 0,10 százlék helyett 0,40 százalékot, 12 hónapra pedig 0,30 százalék helyett 0,70 százalékot fizet. Aki eddig ismétlődő betétben tartotta a dollárját, annak a lejáratkor érdemes átvinnie normál lekötött betétbe, ugyanis az ismétlődő beték esetében a kamat nem nőtt, vagyis az automatikus lekötés alacsonyabb kamattal fut tovább.

Fontos tudni, hogy még mindig tart az OTP-nél az az akció, amiről múlt hónapban számoltunk be: a pénzintézet 1,5 százalékos kamatot ad 3 hónapos lekötés esetén, ha valaki a meglévő euró- vagy svájcifrank-betétjét váltja át házon (azaz bankon) belül dollárbetétre. A betétben minimum 600 dollár, maximum a betétlekötés részeként átkonvertált összeg helyezhető el. Ráadásul a betétlekötés részeként végzett konverzióért a bank nem számít fel díjat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.