2017. május 23., kedd

TRUMP BIZONYTALANSÁGBA TASZÍTJA A VILÁGOT, SZÍJJÁRTÓ VISZONT BEINT AZ EU-NAK - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.05.23.


Az FT szerint Trump kiszámíthatatlansága a nyugat hanyatlását jelképezi. Soros György 764 millió dollárt tett meg a tőzsdén az elnök közeli csúfos bukására. Szíjjártó: Ugocsa non coronat! A világsajtó még mindig vastagon foglalkozik az újabb kormányellenes tüntetéssel. A kormány 7 éve hazavágta a budapesti tőzsdét, de a Waberer's most állítólag nagy részvénykibocsátást tervez. 


FT

A kommentár szerint Trump destabilizálja a világot, mert miközben szövetségesei azt sem tudják, hová legyenek Amerika miatt, addig az Egyesült Államok ellenségei, főként Oroszország és Kína érvényesíteni tudja az érdekeit. Az elnök büszke arra, hogy nála sosem lehet tudni, mit is akar, csak épp ennek hatalmas ára van a világpolitikában, mert a diplomáciában veszélyes a bizonytalanság. Főleg ha arról kellene meggyőzni a partnerországokat, hogy az USA következetesen viszonyul a fontos nemzetközi ügyekhez. Hiszen ezek az államok arra építették globális stratégiájukat, hogy stabil és rendíthetetlen az USA-politika. Vagyis amikor Trump megkérdőjelezi az ország elkötelezettségét pl. a Nato ügyében, akkor megingatja azt a hitet, hogy Amerikára lehet számítani. A következmény az általános instabilitás. Ennek három szintje van. Az első, hogy a politikában a Fehér Ház gazdája már bemutatott jó pár szédítő cikcakkot. A második, hogy igencsak aggályosak az indulatai, mert mi van, ha történetesen meggondolja magát? Végül pedig a botrányok miatt nem lehet tudni, hogy Trump egy év múlva is hivatalban lesz-e? Vagyis az elnökség a Nyugat hanyatlásának jelképévé válik.

Die Welt

Az újság a jelekből arra következtet, hogy Trump közeli bukására számít Soros György, ennek megfelelően arra teszi a pénzét, hogy esnek az jegyzések az amerikai tőzsdén. Mivel a múltban már nem egy esetben alaposan befolyásolta nem csak a pénzvilágot, hanem a világpolitikát is, ezért különös figyelem övezi, hogy a Wall Street legendájaként mit is forgat a fejében. A pozíciók arra utalnak, hogy a milliárdos befektető erősen shortolni készül, vagyis az elnök ellen fogad. Összesen 764 millió dollárt tett fel arra, hogy a piaci barométer rövidesen bezuhan. Sokan gondolják ezt ugyanígy a fogadóirodák ügyfelei közül is, mármint hogy az elnök az év végére kénytelen lesz kiköltözni a Fehér Házból. Soros sosem csinált titkot abból, hogy nem sokra tartja Trumpot, de ő azóta vörös posztó a konzervatívok szemében, amióta nyilvánosan kiállt az iraki háború kapcsán az ifjabb Bush ellen. Politikai szerepvállalása miatt Európában sem népszerű a jobboldalon. Magyarországon tengelyt akasztott az autokrata Orbán Viktorral. A kormány úgy látja, hogy a CEU politikai agitációt végez. Trump azonban bölcsen teszi, ha odafigyel arra, hogy mit csinál Soros az üzleti életben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.