2017. május 3., szerda

TRUMPNAK RÁ KELLENE SZÓLNIA ORBÁNRA - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.05.03.


Magyarország egy amerikai egyetem ellen intézett támadást és ez elfogadhatatlan az USA számára - állapítja meg a WSJ. A CEU rektora ugyanakkor azt hangsúlyozza, hogy a demokrácia nem lehetséges a hatalomtól független intézmények nélkül. A Momentum a legképzettebbek és a határozatlanok soraiból igyekszik növelni saját táborát. A kivándorlás és más, szociális okok miatt hiányzik a munkáskéz a térségben, ez kiváltja a bérek emelését, az viszont azzal fenyeget, hogy megakasztja a gazdasági növekedést.

Wall Street Journal

„Magyarország illiberális fordulata” címmel a vezércikk azt írja, hogy Trumpnak oda kell figyelnie, miután Orbán Viktor támadást indított a CEU, tehát egy amerikai egyetem, illetve a liberális értékek ellen. A magyar rendszer még nem a Putyin-mintájú tekintélyelvű állam, de afelé halad. A kormányfő legújabb mutatványa az, hogy a választások közeledtével az új felsőoktatási törvény segítségével igyekszik felszítani a félelmet a külföldiekkel szemben. Az egyetem azt mondja, hogy ha így marad, akkor jövőre nem vehet fel diákokat, de nincs szándékában a tengerentúlon campust létesíteni, hogy kielégítse Orbán szeszélyeit. A húzás sok magyarban ellenérzést váltott ki, ami a Fidesz-korszak legnagyobb tüntetéseihez vezetett. A Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított, ami azonban hónapok után általában legfeljebb bizonyos szankciókat eredményez. Így most Trump számára adott a lehetőség. Orbán ugyanis azt állítja, hogy nagy híve az elnöknek, ezért egészen másként fest a dolog, ha nem a Fehér Ház szóvivője, hanem annak ura szólal meg, mivel támadás ért egy amerikai tanintézményt.

BBC

A CEU az európai identitásért vívott küzdelem része lett, ütközőpontba került a jelképes harcban, ami a liberális nemzetköziség és az erősödő populista nacionalizmus között zajlik. A rektor azt mondja, a háború óta ez volna az első alkalom, hogy egy kormány megússza, miközben bezárat egy szabad tanintézményt, éppen ez teszi az esetet példátlanná. Ignatieff úgy ítéli meg, hogy az Orbán-kabinet átlépett egy vonalat. Ő maga kiemeli: semmi okuk, hogy elhagyják Budapestet, de ami történik, az gyalázatos, hiszen a hatalom ellenőrzése alá akarja vonni őket. Ám a hét végén már úgy látszott, hogy Magyarország enged a nyomásnak, amit az Európai Néppárt fejtett ki az alapvető szabadságjogok védelmében.

A vitának azonban mélyebb gyökerei vannak. Ignatieff szerint a fejlemények összefüggnek azzal, hogy Orbán Viktor már hosszú ideje vendettát folytat Soros György ellen. Egyesek úgy ítélik meg, hogy a csata voltaképpen a liberális elit, illetve Trump, Putyin és Orbán hívei között zajlik. Macron azzal vádolta meg Le Pent, hogy az szövetséget alkot az orosz elnökkel és a magyar kormányfővel. A CEU rektora ugyanakkor azt hangsúlyozza, nagy tévedés volt az hinni, hogy Trump majd nem sorakozik fel az egyetem mellett. A washingtoni kormányzat a legelejétől fogva igen nyíltan foglalt állást a kérdésben. Viszont jelen állás szerint ősszel az iskola szedheti a sátorfáját, ám még harcol, hogy Budapesten maradhasson. Nem kíván felégetni minden hidat, kiemelve, hogy itt nem politikai ügyről van szó. Ignatieff úgy fogalmaz, hogy még nem tartunk a fasizmusnál. Orbán populista demokrata, szabályosan nyerte meg a választásokat. Hozzáteszi, hogy nem kell mindenben Putyin kezét látni. De azért itt fontos határkőhöz érkeztünk, mert ha egyetemeket lehet becsukatni Európa közepén, akkor mit jelent ez a demokrácia jövője számára? A demokrácia nem egyszerűen a többség uralma, azt jelenti, hogy vannak intézmények, amelyek szabadon működhetnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.