2017. május 30., kedd

UTOLSÓ FIGYELMEZTETÉST KAPTAK A MAGYAROK MERKELTŐL - HA NEM ÉRTIK MEG, AZ ORBÁNI RENDSZERNEK NEM OSZTANAK LAPOT AZ ÚJ EURÓPÁBAN

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey Lajos
2017.05.30.


- Közép-Európa nem szeretne az út szélén maradni, de ez ne vonatkozik Orbán Viktor Magyarországára

- Magyarországon a közmédia terjeszti az állam által kitalált álhíreket

- A magyar és a lengyel kormány élenjár a jogállam felszámolásában

- Egy német alkotmánybíró aggasztónak minősítette, amit a magyar vezetés a joggal művel

- Migránsvadászok kerestetnek!

Guardian

1. A kommentár szerint Európának új védelmi stratégiára van szüksége, miután Trump magára hagyta a kontinenst. A transzatlanti szakadás ugyan várhatóan csak 4 évig tart, de az öreg földrésznek nincs más választása. Az elnök a Nato-csúcson szándékosan nem említette a a kölcsönös védelmi kötelezettséget, és ezi az „Amerika mindenek előtt!”-elve alapján azt jelenti, hogy ha a világ netán szembe kerül a putyini Oroszországgal, akkor legutolsóként az Egyesült Államok fog majd fegyvert. Az unió tagjainak ily módon érdemes új stratégiát kidolgozniuk, mert olyan világ jön, amelyben a tengerentúli választási rendszer időről időre a bezárkózás korrupt és ámító hívét termeli ki, aki csupán egytagú szavakban tud gondolkodni.

Merkel következtetésének el kell vezetnie oda, hogy az EU a magországok és a alapvető értékek mentén szilárdul meg. Ez sárga lapot jelent a magyaroknak és a lengyeleknek, mert ők már túlságosan is szembefordultak a joggal ahhoz, hogy ezt figyelmen kívül lehessen hagyni. Ha az eredmény az lesz, hogy létrejön a periféria és a mag, és utóbbi költségvetési és pénzügyi unióvá alakul át, akkor minél előbb eljutunk odáig, annál jobb. Trump beszéde után létre kell hozni az európai hadsereget, mert meg kell előzni, hogy az ukrajnaihoz, vagy a krímihez hasonló fenyegetés alakuljon ki az unió határain. És az 1939-41 közötti időszak tapasztalatai alapján, amikor is az USA kivonult Európából, a jelenlegi helyzetben Nagy-Britanniának elsősorban európai hatalomként kell működnie. A manchesteri robbantás pedig arra utal, hogy a földrészen sokkal szorosabb együttműködést kell kialakítani a biztonság érdekében.

2. Merkel pontosan tudja, hogy Trump közönségessége, durvasága, tudatlansága és arroganciája képes egyesíteni Európát. Merthogy az elnök múlt heti látogatása igencsak egyértelművé tette, hogy a politikus megtestesít mindent, ami ellen az uniónak küzdenie kell. Sőt, szinte kikényszeríti a közös fellépést. Hogy mi jön most, azt már nehezebb megmondani, mert a földrész nem képes belátható időn belül lemondani az amerikai szerepvállallásról. De azért az már látszik, hogy amikor közös kihívásokról van szó, Nagy-Britannia igyekszik megmaradni a globális ügyek középpontjában. Van épp elég veszélyforrás, lásd Putyint, Erdogant és az Iszlám Államot.

Azon kívül a megújult francia-német partnerség olyan dinamikát eredményezett, amihez a többieknek igazodniuk kell. Közép-Európa figyeli a szoros Merkel-Macron-viszonyt és nem akarja, hogy az út szélén maradjon, ha elmélyül az integráció. Ám egyre inkább tévedés azt hinni, hogy a térség egységesen csak nemet tud mondani. Nem sok minden kapcsolja össze Orbán Viktor Magyarországát a cseh és a szlovák kormánnyal. Utóbbiak meg akarják mutatni, hogy tagjai a klubnak. Továbbá remélhetőleg sikerül visszahozni a populista lengyel vezetést az unió irányvonalára. Ha Európának sikerül megerősödnie, akkor Trump útja valóban nagy sikert hozott, csak nem abban az értelemben, ahogyan ő gondolta...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.