2017. május 2., kedd

UTÓPIA-E A SZABAD SZERELEM?

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.05.02.


Michel Brix belga irodalomtörténész A szabad szerelem, egy utópia rövid története című könyvében úgy írja meg a szexuális szabadság iránti vágyat, hogy azt Thomas Moore híres könyvének, az Utópiának fantasztikus világából vezeti le. A szerzővel a Le Nouvel Observateur készített interjút.

- Hogyan határozza meg a szabad szerelmet?

- Lepkézés, amikor valaki egyik partnertől a másikig száll anélkül, hogy kötődne hozzá. Ez a közös nevezője minden ezzel kapcsolatos „utópiának”, még a középkorban is, ahol néha kapcsolódik a miszticizmushoz, mint például a Szabad Szellem Testvériség nevű eretnek mozgalom, amelynek tagjai az egyháztól eltávolodva kombinálták az Istennel való extatikus egyesült a morális fellazulással, amely szándékosan megsért minden törvényt. Elfelejtették a bűnnek még a létezését is, szexuális promiszkuitásban éltek, meztelenül celebráltak vallási szertartásokat és meg voltak győződve arról, hogy már a Földön részesei Isten dicsőségének. Nem ismertek semmilyen korlátot és azt gondolták, hogy minden vágyukat, főként a szexuálisokat maga Isten sugallja és ezeket be kell teljesíteni, hogy megtörténjen az egyesülés Istennel.

- Azért furcsa, hogy Istent asszociálják a lepkézéssel.

- Valójában két koncepció van. Lehet azt mondani, hogy Isten korlátokat állít a szexuális gyakorlatunk elé, vagy azt akarja, hogy ne legyenek korlátaink, mert minden vágyunkat azért plántálja belénk, hogy elégítsük ki azokat.

- Ön a könyvében azt írja, hogy minden utópista úgy gondolt a szerelemre, mint egy politikai tényezőre. Az ember azt gondolná, hogy mind az utópia, mind a politika messze van az ágytól.

- A szerelem mindig probléma a társadalomban. Először is rendzavaró tényező. Szétszakíthatja a társadalmi osztályokat, szembefordíthatja egymással az egyéneket. Az utópisták pedig rendezett államot akarnak. Ezt a gondolatot megtaláljuk Thomas Moore-nál, de Tommaso Campanellánál is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.