2017. június 18., vasárnap

A KORMÁNY MILLIÁRDOKAT VÁG A MULTIKHOZ, DE JÓL FIZETŐ, BIZTONSÁGOS MUNKAHELYEK MÉG SINCSENEK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2017.06.17.


2010 óta a magyar kormány 74 stratégiai partnerséget kötött, főként multinacionális vállalatokkal. A megállapodások értelmében Orbánék milliárdos adókedvezményekkel és vissza nem térítendő támogatásokkal halmozták el ezeket a cégeket, amiért cserébe új munkahelyeket reméltek. Az egyenletből igazából mindig csak a munkavállalók maradtak ki, hiszen a munkaalapú társadalomban nem számít, hogy milyen minőségű is a munkahely, csak legyen. De úgy tűnik, a Fidesznek még ez a számítása sem teljesül maradéktalanul, bármivel is halmozza el a cégeket, azok bezsebelik a támogatást, de a leépítésektől sem riadnak vissza.

A Magyar Nemzet csütörtökön közölt egy összeállítást, amelyben több példát is hoznak olyan multikra, amelyekkel ugyan a kormány megkötötte a stratégiai partnerséget, cserébe mégsem új munkahelyeket teremtettek, hanem a meglévőkből is leépítettek. A listát az amerikai General Electric (GE) vezeti, amely nemrégiben jelentette be, megválik a teljes fényforrás-üzletágától. A művelet, amely ötezer alkalmazottat érint, nem biztos, hogy elbocsátásokkal jár majd - ez az új tulajdonostól függ, mindenesetre a kormány valószínűleg nem erre számított, amikor 2012-ben hárommilliárd forintos állami támogatást nyújtott a nagyvállalatnak. A Magyar Nemzet nem említi, de a GE-nek nem ez az első ilyen jellegű lépése, 2016 végén már mintegy 300 embert kirúgtak a hazai fejlesztőrészlegtől.

Tavaly szeptemberben a Jabil elektronikai ipari konszern 600 munkahely Ukrajnába történő áttelepítését jelentette be, pedig öt évvel korábban hatmilliárdos munkahely-teremtési támogatást kapott az Orbán-kormánytól. 2014-ben a szintén stratégiai partner Microsoft bezárta a tulajdonában lévő komáromi Nokia gyárat, 1800 munkást eresztve szélnek. Hasonló nagyságrendű karcsúsítást hajtott végre a Magyar Telekom is 2014-ben, pedig csak hónapokkal korábban állapodott meg a kormánnyal – ez utóbbi 80 milliárd forinttal szállt be a Telekom hálózatfejlesztésébe.

A lap által említett példákon túl persze másokat is könnyedén találni. A norvég Telenor, mellyel 2013 novemberében köttetett meg a stratégiai megállapodás, idén válik meg dolgozói kb. tíz százalékától, 100-120 embertől. Két éve a Tesco is félezer alkalmazottjától vált meg, igaz, stratégiai partnerség ide vagy oda, a külföldi áruházláncokkal elég mostohán bánik a kormány, a narancsszínű vetélytárs, azaz a CBA javára...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.