2017. június 21., szerda

A MATOLCSY-ALAPÍTVÁNYOK FÉLMILLIÁRDOT SZÓRTAK SZÉT A VEZETŐIK KÖZÖTT

HVG ONLINE
Szerző: Szabó Yvette
2017.06.21.


Jól tartják a vezetőiket azok a Pallas Athéné alapítványok, amelyeket a Magyar Nemzeti Bank hozott létre különböző oktatási, kutatási és társadalomfejlesztési projektekre több mint 250 milliárd forint közpénzből. Úgy tűnik, a kormány szavazóbázisának erősítése már fontosabb lett, mint az alapítványok eredeti céljai.

Úgy tűnik, az Orbán-kormány mindent megtesz azért, hogy mozgósítsa utolsó szavazóbázisait a jövő évi választásokra. Már az is feltűnő volt, hogy az állami vállalatok kiemelkedő mértékben támogatták tavaly a határon túli magyar szervezeteket, és ebben a volt nemzetgazdasági miniszter vezette jegybank is jeleskedett 2016-ban.

A tavalyi évi beszámolókból az derül ki, hogy még az MNB eredeti céljaihoz leginkább illeszkedő közgazdasági szakmai ismeretterjesztésre vagy a kecskeméti egyetemi közgazdászképzésre sem ment el annyi pénz (212, illetve 173 millió forint), mint amennyit a határon túliakat istápoló Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány fordított az erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, vajdasági magyarok oktatására.

Tavaly ez az alapítvány osztotta ki a legtöbb pénzt, 732 millió forintot, és ebből 526 millió forint ment el a határon túliak oktatásának, így például felsőoktatási intézményeknek a támogatására.

A legnagyobb haszonélvezők

Ehhez képest jóval kevesebb pénz jutott a hátrányos helyzetű hazai térségekre. A Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) Tiszaroffi Ösztöndíjprogramjának az a célja, hogy felzárkóztassa Tiszaroff, Tiszabura, Tiszagyenda, Kőtelek, Tiszasüly, Tiszabő településeket, ahol a kistérség több mint 100 főiskolai és egyetemi hallgatóját támogatják havi 35-50 ezer forinttal.

A PADA eközben milliárdokat fektet ingatlanfejlesztésbe is. Zajlik a Várban a régi Budai Városháza átalakítása, ahol az alapítvány Transzdiszciplináris Doktori Iskolája működik majd, és épül-szépül az Ybl-villa is, előbbi 3,6 milliárd forintba kerül, utóbbi már 5,5 milliárd forintos költségvetésnél tart. Mindkét beruházás kivitelezője a Mészáros Lőrinc üzlettársának, Szíjj Lászlónak az érdekeltségébe tartozó Magyar Építő Zrt.

Bőkezű az alapítvány a kormány szellemi holdudvarába tartozó szervezetekkel is. A Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány elsősorban a közgazdászképzésben vesz részt, a támogatott magánszemélyek jellemzően néhány százezer forintot kapnak. A Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programjára viszont 56 millió forint jutott. A Mathiast Tombor András és édesapja alapította, az ifjabbik Tombor reklámipari bizniszei mellett a kormány titokzatos tanácsadóját, Habony Árpádot segítette ki pénzzel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.