2017. június 22., csütörtök

A MAZSIHISZ REAKCIÓJA ORBÁN HORTHYT MÉLTATÓ SZAVAIRA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Iványi Margit
2017.06.22.


A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) is reagált a Klebelsberg Kuno felújított kastélyának átadásán elhangzott miniszterelnöki beszéd azon részére, melyben Orbán Viktor Horthy Miklóst kivételes államférfinak nevezte.

Alábbiakban a Mazsihisz közleményének teljes szövege:

Heisler András: Horthy Miklós felelőssége megkérdőjelezhetetlen

Magyarország miniszterelnökének Horthy Miklóssal kapcsolatos megnyilatkozásával kapcsolatban – amelyben kivételes államférfiúnak nevezte Horthy Miklóst – a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) elnökeként az alábbi állásfoglalást teszem közzé.

Közösségünk súlyos történelmi tapasztalata szerint hazánkat maga alá temette a 20. századi történelem – nem kis részben Horthy Miklós kormányzó 1920. március 1. és 1944. október 16. közötti működésének eredményeként. Horthy – két világháború közötti – államférfiúi kvalitása erősen vitatható. Azt az embert, aki aláírta a magyar zsidóságot másodrendű állampolgárrá lefokozó numerus clausust (1920), majd az első és második zsidótörvényt (1938 és ’39), nem lehet kivételes államférfinak nevezni. A nevével jelzett korszak – Horthy által is vállalt – antiszemitizmusa miatt pedig hiba példaként állítani a jövő generációja elé.

A hatszázezer magyar zsidó és a doni hadsereg több tízezer magyar katonájának haláláért Horthy felelőssége közösségünk számára nem megkérdőjelezhető. A Szovjetunió elleni hadüzenet végső, történelmi következménye pedig Magyarország szovjet megszállása, azaz a negyven esztendőn át tartó diktatórikus rendszer létrejötte volt.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége aggodalommal figyeli a 2018-as választásokat megelőző közéleti mozgásokat. Előre mutatóbbnak tartanánk, ha Horthy értékelése helyett a jelen és a jövő kérdéseire fókuszálnának a versengő politikai pártok.

A szerző a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke
”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése