2017. június 19., hétfő

A MINIMÁLBÉREK SZEMPONTJÁBÓL MÉG MINDIG EURÓPA UTOLSÓ HARMADÁBAN TARTUNK

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: del Toro
2017.06.19.


Bár kétségtelenül sokat növekedett az elmúlt 10 évben a minimálbér, Magyarország még mindig Európa mögött kullog. A mostani emeléssel 127 ezer forintra emelkedett a bruttó minimálbér, ezzel 10 év alatt kicsivel több mint 50 százalékos emelkedés volt tapasztalható Magyarországon. Árnyalja a helyzetet, hogy Magyarországon kimagaslóan magas adó és járulék terheli a munkáltatókat és a munkavállalókat egyaránt, így előbbiek zsebében végül jóval kevesebb marad, míg utóbbiaknak igencsak nehéz kigazdálkodnia az emelést.

Az Eurofound adatai szerint az európai minimálbéreket három csoportba oszthatjuk: 215-500 euró közötti minimálbért biztosítanak a legszegényebb országok, ide tartozik Bulgária, Románia és Magyarország is. 500-1000 eurós csoportba tartoznak a közepes minimálbért megállapító tagállamok, például Spanyolország és Szlovénia és 1000 euró feletti összeg van meghatározva a leggazdagabb tagállamokban, mint Nagy-Britannia és Franciaország...

Az utolsó helyeken kivétel nélkül újonnan csatlakozott tagállamok találhatóak, ugyanakkor pozitív példát jelent Málta és Szlovénia, amelyek 2004-es csatlakozásukat követően egészen jó úton haladnak, hogy megközelítsék a nyugat-európai bérminimum szintet. A lista egyébként trükkös, ugyanis több EU-s tagállamban sincsen kötelező bérminimum, ám hozzá kell tennünk, hogy ezekben az országokban (Dánia, Ausztria, Svédország) jóval magasabb a legalacsonyabb szintje, mint Magyarországon. Azt is megállapíthatjuk, hogy a felzárkózó országok általában jobban teljesítenek minimálbér-emelésben, mint a nyugat-európai országok, ám ennek az oka, hogy az új tagállamok bérszínvonala nagymértékben elmarad a nyugati államokétól.

Magyarországon az elmúlt 10 évben 51 százalékos minimálbér emelkedés történt, ami kimagaslónak számít az EU egészét nézve. Ugyanakkor, ha a régiós országok minimálbér erősödését nézzük, már kevésbé kiugró a magyar adat..
.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.