2017. június 19., hétfő

A PLÁZÁKNAK, BENZINKUTAKNAK KEDVEZ KOCSIS MÁTÉ A "LEX JÁTSZÓTÉRREL"

DR. ERŐSS GÁBOR 
- ÚJ, BAL, ZÖLD BLOGJA
Szerző: e_gabor
2017.06.18.


A kamaszoknak, anyukáknak és apukáknak kilátásba helyezett játszótéri bírság elfedte a Kocsis-féle józsefvárosi rendelet más botrányos passzusait. Pedig az egész arról szól, hogy a hatalmi önkénynek teret nyisson: a szülőket, a kutyásokat, s különösen: a szegényeket megfélemlítse – miközben a benzinkutakat, plázákat helyzetbe hozza.

A június 8-i testületi ülésre benyújtott 10 módosító indítványomból (micsoda meglepetés!) mind a 10-et leszavazta a Fidesz-KDNP többség.

Általánosan is igaz, hogy minél több a szabály, annál többet nem tartatnak be, ugyanakkor annál többet tartathatnak be – s ez mindenképpen a hatalom mozgásterét növeli, többnyire a hatalmi önkényt is. Írtam már számos esetről, amikor Józsefváros szemet hunyt a szabályszegés felett – például, amikor Fidesz-közeli vállalkozó volt az elkövető, a Bókay utcában, vagy éppen egy nagyvállalat szennyezte büntetlenül a környezetet az Üllői úton/ Tisztviselő telepen. De a „Lucifer-botrányban” Kocsis Máté személyesen is megszegte a törvényeket, ezt bíróság mondta ki (a cechet persze az adófizetők állják).

Az egyszerű polgárok, különösen a szegények mégoly ártalmatlan szabályszegésével szemben korántsem elnéző a hatalom. A diszkriminatív bírságolási gyakorlat jól ismert és jól dokumentált jelenség. Ennek nézünk most elébe itt Józsefvárosban is.

Eddig, aki tiltott labdázás vétségét követe el, egy figyelmeztetéssel megúszta. Most, hogy a szabályok tovább szigorodtak, egy nem-középosztályi család akár súlyos bírságot is kaphat a nyakába. Épp azok, akik a nincstelenség peremén egyensúlyoznak. És a tiltakozás hatására módosított rendelet-szöveg, bár látszólag finomodott (kikerült a 14-éves korhatár), valójában az új megfogalmazásban is a hatósági önkénynek nyit teret, hisz’ ki – s főleg: milyen alapon – dönti el, hogy mi a rendeltetet
ésszerű használat, és mi nem az?! (Tájékoztató táblák nincsenek a játszóeszközök mellett)...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.