2017. június 13., kedd

A SZATURNUSZ HATSZÖGÉNEK TITKA

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.06.13.


Áthatolhatatlan rejtély uralkodik a Szaturnusz északi sarkán. A NASA Cassini szondája által készített felvételek már több év óta egy elpusztíthatatlannak tűnő hatszöget mutatnak, amelynek eredete ismeretlen. A legújabb megfigyelések egyetlen jellemző vonását fedik fel: hétévente szint változtat, kék tónusból aranyra vált. A szonda most megpróbálja megfejteni a rejtélyt, kihasználva a napéjegyenlőséget és a napfényt, amely megvilágítja – írja a La Stampa.

A hatszög óriási atmoszferikus jelenség, egy sugár alakú áramlat, amely 322 km/órás sebességgel forog egy nagy központi ciklon körül, amely a szélesen elterülő ciklonok miriádjait tartalmazza 3500 km-es kiterjedésben, ami kétszer akkora, mint a legnagyobb földi ciklon. (A hatszög átmérője 30 ezer km, mélysége 100 km).

Létezését a NASA Voyager szondája fedezte fel az 1980-as években. Majd a Hubble teleszkóp és a Cassini is bekapcsolódott a kutatásba. A hét évenként bekövetkező színváltozás megmagyarázása végett laboratóriumban rekonstruálták a jelenséget és feltételezik, hogy a nagy sebesség és a gázok rendkívüli síkossága generálhat ilyen geometrikus formát. A Cassini lehetővé tett egy szerény előrelépést, miszerint az áramlat úgy működik, mint egy áthatolhatatlan fal az atmoszferikus részecskék előtt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.