2017. június 28., szerda

A TESCO NEM ENGED, JÖVŐ SZOMBATON TÜNTETNEK A DOLGOZÓK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: B. F.
2017.06.28.


Sztrájkhelyzet alakult ki a magyar Tescónál. Eredménytelenül zárultak a tárgyalások, nem sikerült megállapodnia a brit cégnek a kereskedelmi szakszervezetekkel az alkalmazottak bérnövelésének mértékéről. Mint már korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, a kiskereskedelmi vállalat nem éppen az élbolyban helyezkedik el a dolgozók bérét illetően.

Miközben a Tesco a béreket tekintve sereghajtóként kullog a külföldi kiskereskedelmi láncok sorában, addig a profit szépen növekszik. A vállalatcsoport nemzetközi része 2016-ban kétszer akkora nyereségrátát ért el (2,6%), mint a brit anyacég (1,2%), de ebből úgy látszik, nem futotta érdemi bérfejlesztésre.

Idén azután már nem csupán az ágazatban alacsonynak számító bérek, de a minimálbér és garantált bérminimum január elsejei, nagymértékű növelése (15% és 25%) után bekövetkező bértorlódás okozta feszültségek is hozzájárultak a helyzet fokozódásához. A megemelt minimálbérhez, garantált bérminimumhoz közel eső bérkategóriákban ugyanis nem, vagy alig történt béremelés...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.