2017. június 12., hétfő

AHOL NINCS JOGÁLLAM, OTT UNIÓS PÉNZ SE LEGYEN - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió/Csenyánszky Judit
2017.06.12.


A jogállami normák felrúgását a szavazati jog felfüggesztésével szankcionálni nem tűnik eredményre vezetőnek - legfőképp a folyamat lassúsága, elhúzódása miatt. Ehelyett a német javaslat sokkal nagyobb eséllyel juthat célba – erről ír a brüsszeli Politico, gyakorlatilag most már folytatásos vitában.

Azaz meg kell fontolni az EU-s alapokhoz való hozzáférés letiltását azon országoknak, akik nem tartják be a jogállami normákat. Ugyanis míg a fékek és ellensúlyok megbontása gyorsan képes óriási károkat okozni az Unión belül, addig csak döcög a szankciók foganatosítása. Lengyelország és Magyarország is húzza az időt az ismétlődő brüsszeli figyelmeztetések ellenére, sőt Orbán Viktor még ki is neveti a liberális „szép fiúkat”, úgysem mernek cselekedni. A cikk megállapítja, a pénze után fut az Unió, és éppen ezért jobb, ha a pénzcsapokat zárja el. Mert például Magyarország a GDP 4%-át kapja uniós forrásként. Felveti azt a képtelenséget: Lengyelország és Magyarország már megegyeztek, hogy egymást védve a szankciók ellen szavaznak a testületben, s ezzel megakadályozzák a büntető intézkedéseket. De vajon ha tankok gördülnének ki és a katonaság átvenné a hatalmat, azonban egy tagállam a többivel szembemenve nemmel szavaz, akkor tétlenül nézné a bizottság, és képtelen lenne beavatkozni? A legújabb felvetés szerint a 2 cikkely is bőven elég lenne a szankciók azonnali bevezetésére.

A Washington óvárosának eseményeiről beszámoló bulvár sajtó, a The Georgetown Dish szerint eseményszámba ment a Szemerkényi Réka volt washingtoni nagykövet búcsúztatása a politika fővárosában, ahol nagykövetek és kongresszusi képviselők gyűltek össze a tiszteletére. Florida képviselője, Dennis Ross úgy fogalmazott az lapnak, hiányozni fog nekik a magyar nagykövetasszony, de hasonlót mondott Ed Royce, Kalifornia képviselője is. Jelen volt a rendezvényen a Budapestre akkreditált volt amerikai nagykövet is, Colleen Bell és filmproducer férje is. A 120 vendég között volt például az osztrák, a japán, a horvát, az olasz nagykövet, de még Amerika volt NATO nagykövete is, a magyarul jól beszélő Kurt Volker...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.