2017. június 25., vasárnap

AKI GONDOLKODIK, AZ ELVESZETT...

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.06.25.


A mai hatalom számára a tudás, a gondolkodó ember a legveszélyesebb. Orbán és brancsa tűzzel, vassal irtja a tudást, a gondolkodás szabadságát. Az iskolarendszer átalakításának célja, hogy szolgalelkű, a fensőbbséget feltététel nélkül elfogadó alattvalókat képezzenek az intézmények.

„Másutt is van harca a gondolatnak. De másutt a gondolat ellen a gondolat harcol. Nálunk a gondolat ellen a – gondolatiszony. Bent akarnak tartani bennünket a múlt karámjában. És soha se volt még ilyen harcias és erős a reakció. Még Magyarországon sem. A nagy circulus vitiosus. Uralkodik a politika, s a politika fölvetettjei kétségbeejtően visszamaradt fejű hullák. Ezek vívjanak a gondolat és a tanítás szabadságáért? Ezek védjék meg a gondolatot? Ők uralkodni és nyúzni akarnak. S a magyar tudománynak, iskolának s a magyar gondolatszabadságnak sorsa ma talán mostohább, mint Apácai Cseri János idejében volt. Végleg kikapcsolják ezt az országot Európából. Aki gondolkozik s aki mer, az elveszett.” (Ady Endre: A gondolat ellen; Budapesti Napló 1906. június 1.)

A Fidesz urai azt tesznek, amit akarnak, gátlásaik nincsenek, a törvény betűje különösebben nem zavarja őket. Orbánt és klientúráját a pénz és a hatalom imádata tartja össze. Olyan országban élünk, ahol – talán még érettségivel sem rendelkező – a nemzeti gázszerelő – míg én lepötyögtetem ezt a kis írást – mintegy 11 millió forintot keres.

A mai hatalom számára a tudás, a gondolkodó ember a legveszélyesebb. Ady fentebb idézet mondatatait mintha nem is 110 évvel ezelőtt írta volna, annyira időszerűek. Orbán és brancsa tűzzel, vassal irtja a tudást, a gondolkodás szabadságát. Az iskolarendszer átalakításának célja, hogy szolgalelkű, a fensőbbséget feltététel nélkül elfogadó alattvalókat képezzenek az intézmények...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.