2017. június 30., péntek

AZ EGÉSZ ORSZÁGOT BEZÁRATNÁ A KORMÁNY

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KAPELNER BLOG
2017.06.30.


Az Auróra bezár, bezár pár kórházi osztály is. De bezárnának pár gimnáziumot, még el sem indult egyetemi szakot, a CEU-t, lakat alá tennének pár civilt. És ha már ott vannak, bezáratnák az egész országot. Hadd legyen Magyarország minden négyzetcentimétere olyan, mint egy elhagyott, kihasználatlan, romos ház, egy valamikori üzlet, kávézó, színház – amit hiányzó formanyomtatványokra hivatkozva csuktak be. Hadd kelljen mindannyiunknak úgy élnünk ebben az országban, mintha tilosban járnánk, bontásra váró falak közt.

Ebben a bezárt, felszámolt országban úgy járunk-kelünk, mint akik csak halványan emlékeznek, hogy itt valamikor emberek éltek és dolgoztak, a saját jövőjüket építették és egymásét közösen; mint akik csak nosztalgiából vannak itt, mert nekünk csak annyi jut, hogy kimenekítsük a szívünknek kedves emléktárgyakat.

Amit bezártak – szórakozóhely, kórház, iskola –, többé nem a sajátunk, hogy erőforrásait, tereit a magunk boldogulására használjuk fel. Ahogy a bezárt teret elhagyjuk, és elhagyják azt működésének szereplői és kellékei – a rendezvények, a tanárok és diákok, az orvosok és betegek –, úgy uralja el azt mindinkább a hatalom. A zsarnokság a kiürített tér fölött a legteljesebb, mert ennek már esélye sincs rá, hogy a miénk legyen, az életünk részévé váljon, hogy ott találkozzunk, beszélgessünk, tanuljunk, gyógyuljunk – már a legelenyészőbb értelemben sem tartozik hozzánk.

A bezárt hely, a használatlan, kiürített tér elveszíti a jelentőségét – a kórház, ahol születtünk, az iskola, ahol tanultunk, puszta épületté, vasbetonhalmazzá válik; és ez sem egyéb, mint taktika, hogy e tereket, támpontokat elvegyék tőlünk, kisajátítsák. Egy iskoláért, egy kórházért, egy szórakozóhelyért, ki tudunk állni – egy helyért, amelynek számunkra jelentősége van, képesek vagyunk küzdeni. Egy olyanért, amelyet megfosztottak a jelentőségétől, amely immár nem egyéb, mint egy üres épület, amelyhez senki nem kötődik emlékekkel, tapasztalatokkal, gondolatokkal, amely immár puszta telek: nem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.