2017. június 14., szerda

AZ ORSZÁG AZÓTA SZARIK MAGA ALÁ, AMIÓTA ORBÁN VIKTOR ÉS CSALÁDJA ELKEZDETT JÓL TELJESÍTENI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.06.13.


Ma is van örömhír, mégpedig személyesen Matolcsy György szállította nekünk, aki már kezdett fájóan hiányozni, annyira elillant az életünkből. De most felbukkant szerencsére, mert hurrá van és teljesítünk. Sőt! Gazdagok vagyunk. Bizony!

„A statisztikák szerint a magyar háztartások GDP-arányos pénzügyi megtakarításai jelentősen növekedtek a 2008-as gazdasági válság óta és nemzetközi összehasonlításban is magasnak mondhatók. A magyar háztartások bruttó vagyona 2015 végén 90 ezer milliárd forint volt, ami átlagosan személyenként 9, háztartásonként 22 millió forintnak felel meg, amelynek csaknem felét a pénzügyi eszközök adták – állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a háztartások vagyonáról és finanszírozási folyamatairól kedden kiadott elemzésében.” (MTI)

Addig is, ameddig megtalálom a gatyásfiókban a 9 milliót, vagy a konyhapolcon a 22 milliót (pontosabban ennek a felét, mert nagyjából ennyi a pénzügyi eszköz a háznál Matolcsy szerint), nézzünk néhány egyéb adatot, nehogy hülyén haljunk meg. És – miután a közlemény végén még megjegyzi az MNB -, hogy 2014 végén az egy háztartásra jutó nettó vagyon Magyarországon magasabb volt, mint Szlovákiában, vagy Lengyelországban (fogalmam sincs, miért kell egy 2017-es statisztikában visszamenni három évet, ha csak azért nem, mert azóta változott a helyzet és már rosszabbul állunk), hasonlítsuk magunkat össze más országokkal, mert a fejlődés így látható igazán. Az adatok az Eurostat adatbázisában bárki számára hozzáférhetőek.

Nézzük például a szegénységnek és társadalmi kirekesztettségnek kitettek arányát – ez talán többet mond, mint az, hogy mennyi virtuális vagyonom van átlagban nekem és Mészáros Lőrincnek, mert az csak zsonglőrködés a számokkal – néhány országban, többféle nézőpontból.

Magyarország: 2009 – 29,6%, 2010 – 29,9 %, 2011 – 31,5%, 2012 – 33,5%, 2013 – 34,8%, 2014 – 31,8%, 2015 – 28,2% (2016-ról nincsenek még teljes adatsorok).

Ez azt jelenti, hogy ahhoz képest, amikor a Fidesz átvette az ország vezetését, az egész világot megrázó gazdasági válságot követően és nyolcadik éve folyamatos száguldva dübörgés után öt év alatt mindösszesen 1,4 százalékkal csökkent a szegények aránya az országban. A statisztika sajnos azt nem mutatja ki, hogy mennyivel járult hozzá ehhez a csökkenéshez a két időpont között külföldre távozott, ott munkát vállalt magyar, pontosabban az általuk hazautalt rengeteg pénz.

Ugyanez az adat Románia esetében – és ne felejtsük el, hogy Románia 3 évvel később csatlakozott az Unióhoz – 43 százalékról 37,4 százalékra, tehát 5,6 százalékkal csökkent. És folyamatosan csökkent, emelkedés nélkül.

Lengyelországban 27,8 százalékról 23,4 százalékra (4,4%) – folyamatos csökkenés mellett.

Csak úgy érdekességként jegyzem meg: Magyarországnak sikerült egyedüliként növelnie az 55 éves kor felettiek szegénységi arányát a társadalmon belül. Igaz, csak 0,2 százalékkal, de nőtt ez a mutató, miközben Romániában 10,6 százalékkel, Lengyelországban 10,2 százalékkal, Szlovákiában 7,6 százalékkal mérséklődött ez az arány...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése